Podul Mare din Parcul Cișmigiu începe să arate reparat. Cele mai noi imagini, primele fără schele după 3 luni de șantier | FOTO

01 nov. 2022
2661 Afișari
Podul Mare din Parcul Cișmigiu începe să arate reparat. Cele mai noi imagini, primele fără schele după 3 luni de șantier | FOTO
Podul Mare din Parcul Cișmigiu | Sursa foto: Trustul de Clădiri Metropolitane

Podul Mare din Parcul Cișmigiu, care a intrat în reparații capitale acum trei luni, începe să arate a pod reparat.

Podul Mare din Parcul Cișmigiu reparații
Podul Mare din Parcul Cișmigiu, în plin proces de consolidare și reabilitare | sursa foto: Trustul Clăduri Metropolitane
Podul Mare din Parcul Cișmigiu
Podul Mare din Cișmigiu e în proces de reparații; rampele de acces au fost refăcute | Sursa foto: Trustul Clădiri Metropolitane

O construcție-bijuterie care ajunsese să cadă pe oameni

Într-o postare pe Facebook, Trustul de Clădiri Metropolitane București publică fotografii noi și informații despre standiul lucrărilor:

Rampele de acces ale podului au fost refăcute, bolta a fost consolidată, iar în etapa următoare, dupa finalizarea umpluturilor, se va începe remontarea pietrei cubice. În paralel, o echipă de restauratori recondiționează în atelier elementele decorative deteriorate, conform fotografiilor din epoca si studiului istoric care a stat la baza realizarii proiectului de refacere a podului. În continuare vom lucra la refacerea tencuielilor.

podul mare cișmigiu
Urmează remontarea pietrei cubice de pe Podul Mare din Cișmigiu | Sursa foto: Trustul Clădiri Metropolitane

Podul Mare din Cișmigiu ajunsese pericol public

Acum un an, Podul Mare din Parcul Cișmigiu ajunsese să cadă pe oameni, la propriu. În octombrie 2021, cădea o bucată din construcția care are mai mult de 100 de ani, dar care n-a fost niciodată reparată până acum.

Podul trece peste lacul Cişmigiu si leagă aleea Magnoliei de aleea Platanului. A fost, de-a lungul timpului, unul dintre cele mai iubite locuri din Grădina Cișmigiului.

A intrat, în sfârșit, în reparații capitale, după ani de promisiuni.

Podul Mare este monument istoric, iar o analiză a Consiliului General al Municipiului București arăta că are nevoie de peste 30.000 de ore de lucrări minuțioase pentru a redeveni construcția-bijuterie care a fost cândva.

Pe vremuri, parcul Cișmigiu era perfect pentru plimbări și petrecerea timpului liber. Era plin de alei umbrite și mici bijuterii de arhitectură, cu rățuște pe lacul din inima grădinii. Lacul este un fost meandru al râului Dâmbovița, care a rămas izolat ca urmare a modificării cursului râului cu foarte multă vreme în urmă. Pe vremea lui Matei Basarab, i se spunea „Balta lui Dura neguțătorul”. Regulamentul inițial al Parcului le interzicea oamenilor să vorbească tare sau să facă mizerie.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies