Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat că Podul Calicilor va fi refăcut și va lega Centrul Istoric de zona Palatului de Justiție. În acest sens, a fost semnat un protocol cu Apele Române.
Nicușor Dan a transmis că a fost semnat un protocol cu Apele Române pentru demararea lucrărilor la Podul Calicilor. Acesta speră că va obține cât mai curând avizele necesare pentru parcurgerea tuturor pașilor tehnici pentru a se putea lansa achiziția privind execuția:
În acest sens, am semnat deja un protocol cu Apele Române și sperăm să obținem cât mai curând avizele care mai sunt necesare pentru parcurgerea tuturor pașilor tehnici, astfel încât să putem lansa achiziția privind execuția. Refacerea Podului Calicilor face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru centrul Capitalei și va include și reamenajarea spațiile pietonale din jurul Curții de Apel.
Primarul general al Capitalei transmitea, în septembrie anul trecut, că Râul Dâmbovița reprezintă o oportunitate pentru a face orașul mai atractiv, atât pentru locuitori, cât și pentru turiști.
În 2022, Nicușor Dan a semnat certificatul de urbanism pentru o parte din proiectul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) care a fost inițiat în urmă cu 15 ani. Astfel, vor putea fi amenajate zone pietonale pe cele două maluri ale apei.
Din acest proiect, a declarat primarul, face parte și Podul Calicilor.
Am toate motivele să sper că în următoarele trei luni vom putea lansa achiziția pentru execuția acestor lucrări.
Edilul Capitalei a selectat și centralizat mai multe propuneri selectate cu ajutorul tuturor instituțiilor ce au atribuții în domeniu.
Sunt avute în vedere proiecte de înverzire a malurilor Dâmboviței, prin crearea unui traseu de promenadă urbană și pentru biciclete între Lacul Morii și Parcul Natural Văcărești, dar și înființarea unor zone dedicate activităților culturale, sportive și comerciale, a declarat Nicușor Dan.
Instituțiile au fost constituite într-un grup care se întâlneau periodic.
În Mahalaua Calicilor din vechiul București, mai exact de pe vremea lui Vodă Cuza, locuiau clăcașii eliberați. Așa au numit bucureștenii acea zonă. Pentru privirea bucureștenilor din anul 2023, imaginea acestui loc ar fi complet dezolantă.
Puțin pământ din cel pe care îl deținea Mitropolia le-a fost oferit atunci foștilor robi ca embatic (formă de arendare a unei proprietăți pe termen lung, gr. n.n). Mahalaua Calicilor, cu Podul Calicilor (Calea Rahovei din prezent), se afla în grija Mitropoliei și a Domniei, și a fost desființată de Constantin Brâncoveanu la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cărțile de povești adevărate despre Capitală spun că cerșetorii erau conduși de un staroste, ca orice altă breaslă onorabilă.
Calea Rahovei (cu al său cartier dezvoltat în jurul ei) s-a format, așadar, în zona în care s-au stabilit nevoiașii orașului și s-a numit (în secolele XVII-XVIII) Podul Calicilor.
Mai multe informații cu privire la Podul Calicilor sau Calea Rahovei pot fi citite în următorul articol: