Poate aflăm câți oameni locuiesc în București! Începe recensământul populației din România | E prima dată când se face online

01 feb. 2022
573 Afișari
Poate aflăm câți oameni locuiesc în București! Începe recensământul populației din România | E prima dată când se face online
Poate aflăm câți oameni locuiesc în București! Începe recensământul populației din România | E prima dată când se face online

Marți, 1 februarie 2022, începe oficial recensământul populației și locuințelor din România. Poate cu această ocazie aflăm și câți oameni sunt stabiliți în Capitală, pentru că lucrurile, în prezent, sunt incerte. Prima etapă se desfășoară în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, iar INS se va ocupa cu preluarea bazelor de date de la celelalte instituții ale statului.

Începe recensământul populației din România

Recensământul populației se va desfășura în trei etape, începând cu data de 1 februarie și până la data de 17 iulie.

Preluarea bazelor de date de la celelalte instituții reprezintă o etapă premergătoare contactului populației cu recensământul propriu-zis. Acesta începe la data de 14 martie 2022 și se va desfășura în două etape. În prima etapă, oamenii vor putea să se auto­recen­zeze, iar pentru acest lucru vor primi o zi liberă de la serviciu, indiferent că lucrează la stat sau la privat, a declarat Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică pentru ZF.

În etapa a doua, recenzorul se duce la adresele unde nu a avut loc autorecenzarea. Se va folosi exclusiv tableta, iar acesta este primul recensământ digitalizat 100% din țara noastră, a mai spus directorul de comunciare al INS.

Autorecenzarea începe la data de 14 martie 2022, iar la data de 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu aceste chestionare pe tablete.

1.1 milioane de persoane din populația rezidentă a pierdut România din 2011 și până în prezent. Principalii factorii ai scăderii populației, potrivit unei declarații făcute de Tudorel Andrei, președintele INS, sunt:

 • sporul natural negativ;
 • migrația externă.

Populația din România în ultimii ani:

 • anul 2011 – 20.1 milioane de locuitori,
 • anul 2021 – 19.1 milioane de locuitori, potrivit estimărilor INS,
 • anul 1992 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al populației din România: 22.8 milioane de locuitori.

Care sunt noutățile

Elementele noi pentru actualul Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021), potrivit INSSE:

 • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
 • există posibilitatea autorecenzării – este premieră în statistica din România;
 • recenzarea va avea loc prin interviu, iar datele vor fi înregistrate pe tablete, de către un recenzor;
 • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau computer;
 • chestionarul pentru autorecenzare – va fi disponibil atât în limba română, cât și în limbile minorităţilor naţionale precum, dar și în limba engleză.

Cele trei etape ale Recensământului:

 1. perioada 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
 2. perioada 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
 3. perioada 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Cookies