PNL va vota în favoarea reducerii TVA la 19%

de:
22 iun. 2015
0 Afișari
PNL va vota în favoarea reducerii TVA la 19%

Blaga a mai anunțat, însă, că regretă faptul că Guvernul nu a reușit să convingă FMI și Comisia Europeană de oportunitatea măsurii scăderii TVA. Vasile Blaga a mai precizat că Victor Ponta râdea, mai demult, de propunerea PNL ca TVA să scadă la 19%. 

„Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, şi acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanţe – n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanţelor să fie discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţa că vor pleca, fără scrisoare de intenţie, aşa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie”, a afirmat luni Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Boc, fiind prezent la o conferinţă pe tema fondurilor europene.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii CE, altfel acordul riscă să se încheie fără scrisoare de intenţie.

„Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă”, a precizat deputatul.

Victor Ponta a anunțat că a decis, în urma unor discuții cu ministrul Finanțelor și cel al Sănătății, ca Parlamentul să voteze Codul Fiscal într-o variantă modificată, cu un TVA de 19%, care să se aplice înainte de finalul anului. 

„În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare – reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) – astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!”, a scris Ponta pe Facebook, duminică seara.

El se referă şi la problema medicamentelor, arătând că din luna iulie va fi aplicată scăderea preţurilor cu 20%.

„2) de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20% – o măsură în sprijinul a milioane de români realizată cu mari eforturi de către Guvern”, îşi continuă Ponta mesajul.

El încheie spunând că precum de fiecare dată în ultimii 3 ani, „noi muncim pentru a îndrepta relele trecutului şi a face mai bună viaţa românilor / ceilalţi fac scandal şi sunt iresponsabili!!!”.

Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, prin propunerile legate de noul Cod Fiscal, că intenţionează să diminueze cota standard de TVA la 20%, din ianuarie anul viitor, de la 24% în prezent.

Premierul Ponta a fost externat duminică din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi în urma unei accidentări la un meci de baschet, el anunţând însă că îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Cookies