PNL cere demisia președintelui Traian Băsescu, în Parlament, dar și demisia lui Victor Ponta

de:
23 iun. 2014
0 Afișari
PNL cere demisia președintelui Traian Băsescu, în Parlament, dar și demisia lui Victor Ponta

GRupul PNL din Senatul României a decis să se alăture senatorilor puterii în declarația Senatului prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, ca urmare a dosarului penal în care este implicat fratele acestuia, Mircea Băsescu. 

PDL a anunțat deja că nu se alătură acestui demers. 

„De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. (…) Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tăriceanu.

În opinia sa, Parlamentul, „ca for de dezbatere politică”, ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui şefului statului.

Preşedintele Senatului a menţionat că a făcut o propunere de declaraţie politică din partea Senatului „care să ceară în plenul lui demisia de onoare a preşedintelui”.

Tăriceanu a precizat că va discuta şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru un demers similar.

„Cred că putem să spunem, cu părere de rău, că filmele făcute de interlopi contribuie mai mult la independenţa justiţiei decât a contribuit preşedintele, şi acest lucru este bineînţeles regretabil”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

El a menţionat că declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că a propus în şedinţa coaliţiei ca declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, miercuri, într-o şedinţă de plen reunit.

El a anunţat că propunerea pe care a discutat-o în şedinţa coaliţiei a fost ca luni, începând cu ora 18.00, să se convoace Birourile permanente reunite, pentru a stabli o şedinţă a plenului reunit, miercuri.

Tăriceanu a explicat că va face această propunere în şedinţa Biroului Permanent al Senatului, care este în desfăşurare la această oră.

„Ar fi normal ca această declaraţie pe care am postat-o pe site-ul Senatului, ca proiect – eu am propus să o adopte Senatul, dar am discutat şi cu preşedintele Camerei, preşedintele Zgonea, să o adoptăm ca declaraţie comună a celor două Camere”, a anunţat Tăriceanu.

El a spus că Birourile permanente reunite, care vor avea loc probabil la ora 18.00, vor stabili o şedinţă de plen reunit, pentru miercuri.

Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei camere.

„Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat.

Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.

Membrii coaliţiei de guvernare vor discuta, luni, despre posibilitatea iniţierii unei acţiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declaraţii a Parlamentului, pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele său, potrivit liderului PSD, premierul Ponta.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, consideră că o eventuală demisie a preşedintelui Traian Băsescu nu ar fi nici oportună şi nici benefică, pentru că ar crea instabilitate.

„Eu cred că, în acest moment, în care e vorba în primul rând de fratele preşedintelui, nu de el, chiar dacă evident face parte din familie şi chiar dacă sunt unele suspiciuni, eventual, că ar fi ştiut o parte din acele acţiuni, nu s-a confirmat nimic, eu cred că aici vorbim politic, în acest moment, nu cred că ar fi benefică o demisie, ar crea o instabilitate sau chiar în momentul de faţă, ar trebui fiecare să se concentreze pe ceea ce urmează, alegeri prezidenţiale. Cu trei-patru luni înainte de aceste alegeri, nu cred că este oportună o asemenea cerere. Evident, dacă colegii noştri vor cere acest lucru, încă n-am primit nicio solicitare, vom discuta în cadrul coaliţiei, dar părerea mea personală e că prin asta nu rezolvăm nimic şi nu cred că în momentul de faţă trebuie o asemenea declaraţie”, a declarat Laszlo Borbely la RFI.

Cookies