ARHIVA B365

PNL îl acuză pe Ponta că nu dorește corectarea articolelor referitoare la controlul judiciar

„Premierul Victor Ponta dă dovadă că nu își dorește corectarea de urgență a erorii materiale a articolelor 211-217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar. Aceasta este singura concluzie pe care o putem trage în urma anunțului primului ministru potrivit căruia ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, va prezenta în ședința de guvern de miercuri un proiect de lege care să modifice prevederile declarate neconstituționale de către CCR”, spune Gorghiu, într-un comunicat remis, marți, Agerpres.

Deputata liberală reamintește că a depus luni, împreună cu mai mulți parlamentari PNL, o inițiativă legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care are ca obiectiv tocmai clarificarea prevederilor declarate neconstituționale de către CCR la data de 4 decembrie.

„Domnule Ponta, dacă tot avem un proiect de lege deja depus, de ce nu solicitați Ministerului Justiției să facă amendamente direct pe acest text ? În acest moment, interesul nostru, al tuturor, indiferent de partidul din care provenim, ar trebui să fie corectarea cât mai urgentă a acestei erori legislative care ar putea genera inechitate socială. Dați dovadă de responsabilitate dacă vă doriți cu adevărat să nu puneți în pericol statul de drept și nu mai tărăgănați inutil o situație care ar putea fi rezolvată mult mai rapid”, afirmă Alina Gorghiu, în comunicatul citat.

Premierul Victor Ponta a declarat marți că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, va prezenta în ședința de Guvern de miercuri un proiect de lege care să modifice prevederile declarate neconstituționale de către CCR referitoare la controlul judiciar.

„Am discutat cu ministrul Justiției ca mâine să vină în Guvern cu modificarea (Codului penal — n.r), pe care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o și adopte”, a afirmat Ponta, la Palatul Victoria.

Premierul a explicat că nu este nevoie de o ordonanță de urgență pe această temă, întrucât „există un acord politic al tuturor grupurilor parlamentare”.

Pe 4 decembrie, Curtea Constituțională a României a declarat ca nefiind constituționale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale, întrucât încalcă art.53 din Constituție referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulație (art.25) și la viața intimă, familială și privată (art.26).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button