ARHIVA B365

PNL Bucureşti, plângeri împotriva înfiinţării companiilor municipale şi a ridicării maşinilor

PNL București deschide acțiuni în instanță împotriva calității slabe a deciziilor adoptate de administrația Gabriela Firea PSD în Capitală, se arată într-un comunicat al PNL Bucureşti.

„Pentru că administrația Municipiului București condusă de PSD și Gabriela Firea alege să treacă prin Consiliul General hotărâri care nici nu respectă regulile transparenței decizionale, nici nu sunt însoțite de informații elocvente privind oportunitatea și modul de implementare folosind banii publici, PNL București a deschis procedura de atacare a unor acte normative cheie adoptate în ultima perioadă.

PNL București consideră că prin modul în care arată lucrurile la nivelul administrației Municipiului București, se abuzează de putere, PSD comportându-se ca și cum dispune de banii din taxele și impozitele bucureștenilor după bunul plac. Un asemenea comportament nu este tolerat de PNL București. (…) În fața acestei realități, PNL București a inițiat acțiuni litigioase împotriva administrației Gabriela Firea”, precizează conducerea PNL Bucureşti.

PNL București a depus acțiune de „anulare și dizolvare a societăților ilegal înființate”. Mai mult, PNL București a depus plângere prealabilă împotriva hotărârilor de confirmare de înființare și acțiune în contencios de suspendare a hotărârii de confirmare.

„Ne-am hotărât să atacăm în instanţă hotărârile de consiliu care se referă la reînfiinţarea acestor companii, fiind consecvenţi cu demersul nostru juridic anterior prin care spunem răspicat că aceste companii sunt ilegale”, a anunţat Violeta Alexandru, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bucureşti.

PNL Bucureşti contestă şi proiectul de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu.

„Proiectul de Hotărâre a Consiliului General privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți acestui obiectiv de investiții a fost adoptat cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (nu a fost publicat niciun anunț referitor la acest proiect de act normativ) și în lipsa unei motivări privind necesitatea și oportunitatea adoptării acestui act normativ. Valoarea totală de 46.874.455,34 lei, echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro nu a fost motivată, iar interesul public a fost grav prejudiciat”, se mai arată în comunicatul PNL Bucureşti.

PNL București a făcut plângere prealabilă şi împotriva hotărârii de ridicare, depozitare și eliberare a autovehiculelor parcate neregulamentar.

„Prevederile din HCGMB nr.371/2019 contravin în mod flagrant OUG nr. 195/2002 și HG nr. 1361/2006 care stipulează următoarele: constatarea și aplicarea contravențiilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice poate fi dispusă numai de către polițiștii rutieri, nu de polițiștii locali. Încă din 2015, prin decizia nr. 9/2015 a ICCJ, în recursul în interesul legii s-a stabilit că nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale situația referitoare la regulamente privind procedura de ridicare, transport, depozitare și restituire a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe drumurile publice. Acest lucru nu se poate face pentru că autoritățile administrației publice locale nu au competența de reglementare în această speță.

Cu toate că polițiștii locali nu pot constata și aplica sancțiuni conform ordonanței privind circulația pe drumurile publice, în anexa 1 la HCGMB privitoare la dispoziția de ridicare, se arată că se dispune de polițiștii locali, atât sancțiunea principală, reprezentată de amendă contravențională, cât și măsura complementară de ridicare a autovehiculului. Dincolo de aceste aspecte, adoptarea unei asemenea măsuri brutale, fără nicio altă măsură care ar putea ajuta la fluidizarea traficului, demonstrează înțelegerea limitată de către actuala conducere a capitalei a unor noțiuni elementare de mobilitate urbană ce țin de statutul unui oraș european. PNL București a inițiat aceasta această acțiune pentru că astfel de inițiative trebuie să fie completate de măsuri complementare pentru a putea fi considerate benefice pentru București”, susţine conducerea PNL Bucureşti.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button