ARHIVA B365

PNL atacă la Curtea Constituțională noua lege Big Brother

PNL atacă la Curtea Constituţională prevederile legii securităţii cibernetice a României, care stabileşte că serviciile secrete şi ministerele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale pot avea acces la datele privind utilizatorii, deţinute de firmele de comunicaţii electronice şi telefonice, fără un mandat de la judecător, doar în baza unei „solicitări motivate”, scrie gandul.info.

„Este continuarea unor tentative de a acorda drepturi nedemocratice unor instituţii de autoritate”, a spus Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL, referindu-se la aşa-numita lege Big Brother şi la cea privind cartelele prepay şi a reţelelor de wifi publice, care au fost declarate neconstituţionale de judecătorii CCR.

Senatul a adoptat vineri legea securităţii cibernetice a României, care prevede printre altele ca toţi deţinătorii de infrastructuri cibernetice (reţele de comunicaţii electronice şi telefonice) să permită accesul la datele stocate, despre utilizatorii acestor reţele, serviciilor secrete şi autorităţilor cu atribuţii în siguranţa naţională. Aceste autorităţi nu au nevoie de un mandat emis de o instanţă, aşa cum se procedează de obicei în astfel de cazuri, ci doar de o „solicitare motivată”, despre care legea nu dă detalii.

Legea este iniţiată de Guvern, în condiţiile în care recent Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile a două legi, printre care şi cea privind stocarea datelor utilizatorilor de reţele de comunicaţii, de către furnizori, pe o perioadă de 6 luni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button