ȘTIRI

PNL a dat în judecată Guvernul

„E nepermis ca un guvern condus de un candidat la presedintie sa modifice de o asa maniera cu un timp asa de aproape de alegeri aceasta lege”, a spus seful PNL, conform ştiripesurse.ro.

„Am ridicat in cadrul atacului nostru in instanta si exceptia neconstitutionalitatii ordonantei de urgenta. Credem ca am putea asista la o frauda electorala masiva, s-ar incuraja votul multiplu si ar aparea un mare numar de probleme electorale.”, a spus Iohannis.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, principalele modificări aduse legii sunt majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării. Aceeaşi sursă preciza că se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 45 de zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive.

În acest moment, data începerii campaniei electorale coincide cu termenul limită de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că data rămânerii definitive a candidaturilor este la şase zile de la data începerii campaniei electorale.

O altă modificare importantă cuprinsă în nota de fundamentare este eliminarea secţiilor de votare speciale, corelată cu reglementarea posibilităţii exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.

Totodată, prin OUG se intenţionează clarificarea posibilităţii funcţionarilor publici de a fi desemnaţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin introducerea unui text expres care să înlăture orice interpretare privind o eventuală incompatibilitate.

Un alt punct se referă la modificarea înţelesului unor termeni din cuprinsul legii, respectiv a termenului de act de identitate, prin introducerea cărţii electronice de identitate şi prin eliminarea titlului de călătorie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button