PMB trebuie să plătească URGENT 150 de milioane de lei, pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă

de:
18 apr. 2019
0 Afișari
PMB trebuie să plătească URGENT 150 de milioane de lei, pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă

Tribunalul Bucureşti a consemnat miercuri falimentul regiei de termoficare RADET, un lucru previzibil şi aşteptat, dar nu acest lucru este cauza pentru care alimentarea cu energie termică a Bucureştiului este ameninţată. Decizia Tribunalului nu este definitivă, şi, cum activele şi licenţa de furnizare a RADET vor fi preluate de noua companie Termoenergetica, primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a ţinut să liniştească bucureştenii: alimentarea cu agent termic a Capitalei nu va fi oprită.

„Îi asigur pe toţi cetăţenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instanţei nu are consecinţe asupra continuităţii furnizării agentului termic către populaţie, pentru că am luat din timp măsurile necesare, astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi. Concret, am propus, iar Consiliul General a aprobat recent, înfiinţarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice. Mai mult decât atât, doresc să îi anunţ pe salariaţii RADET că nu vor resimţi nici ei această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator”, afirmă primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat transmis presei.

Ea a subliniat că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populaţie, cum se vehiculează „în mod eronat” în spaţiul public.

„Noua companie va prelua toate aceste servicii şi va continua investiţiile în modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti, care, timp de aproape trei decenii, nu a reprezentat o prioritate pentru administraţiile anterioare”, a adăugat Firea.

Şi Elcen, furnizorul de apă fierbinte al RADET şi principalul creditor al companiei spune că decizia instanţei era previzibilă, iar regia de termoficare mai poate funcţiona timp de trei luni după pronunţarea falimentului.

Iată pasaje din ce a comunicat administratorul judiciar al Elcen, Sierra Quadrant:

Dorim sa atragem atentia ca decizia instantei de a nu confirma planul de reorganizare a RADET, respectiv decizia de pronuntare a falimentului RADET, vine si certifica faptul ca implementarea modificarilor solicitate de ELCEN in cadrul planului de reorganizare a RADET (de catre administratorul judiciar Rominsolv), concomitent cu o abordare judicioasa si profesionista a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a acestui proces ar fi condus la evitarea acestei situatii.
Subliniem faptul ca recunoasterea de catre PMB a creantei RADET de 1,1 miliarde de lei si mentionarea bugetului PMB in planul de reorganizare drept sursa de finantare a acestei creante ar fi condus, astazi, la evitarea pronuntarii falimentului.
Falimentul RADET anuleaza de facto toate eforturile si actiunile intreprinse pana in prezent de catre ELCEN. De asemenea, cadrul creat de actiunile PMB este, in prezent, unul predispus la blocaje si intarzieri semnificative, asa cum vom arata in continuare:
Pentru a putea livra agentul termic bucurestenilor, dupa pronuntarea falimentului, RADET mai poate functiona in actuala forma inca 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distributie trebuie delegata fie catre o directie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), fie catre o companie municipala care sa aiba ca obiect de activitate distributia agentului termic catre populatie”.

Însă nu din cauza acestui meci în justiţie Bucureştiul ar rămâne fără apă caldă

Dincolo de procesele din justiţie, de forma sub care va continua serviciul de alimentare cu energie termică (prin Termoenergetica sau serviciu delegat al Primăriei), problema este alta: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai cel puţin 150 de milioane de lei pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă, după cum ne-au explicat surse familiar situaţiei.

Ce reprezintă banii? Subvenţie neplătită încă

Amintim că Bucureştiul, unde mai mult de jumătate de milion de apartamente sunt racordate la reţeaua de termoficare, plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri la energie termică din ţară: Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie.

Citeşte continuarea pe econimica.net.

Cookies