PMB: Terenul unde s-au defrişat 64 de copaci nu aparţine Parcului Tineretului

de:
01 iun. 2018
1 Afișari
PMB: Terenul unde s-au defrişat 64 de copaci nu aparţine Parcului Tineretului

„Primăria Municipiului Bucureşti a emis un aviz de defrişare în deplină legalitate. Terenul în cauză nu face parte din Parcul Tineretului, este proprietate privată şi nu este încadrat ca spaţiu verde. În spaţiul public au circulat informaţii eronate sau insuficient documentate şi au fost atribuite Primăriei Capitalei etichete pe care le respingem ferm”, se arată într-un comunicat transmis joi de PMB.

Municipalitatea menţionează că a emis avizul de defrişare pentru un teren încadrat în subzona M2 – „subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu şi înălţimi maxime de P+14 niveluri cu accente înalte peste 45 metri” şi parţial L1a – „zona destinată locuinţelor individuale şi colective mici”.

„Încadrarea, din punct de vedere urbanistic, este reglementată prin PUZ aprobat în anul 2012 (HCGMB nr. 7/2012). Menţionăm că această încadrare urbanistică nu este similară cu cea a terenului din str. Pridvorului nr. 28, încadrat în categoria V1a – parcuri”, reiese din comunicat.

PMB adăugă că a emis avizul de defrişare la solicitarea proprietarului şi că un eventual refuz de emitere a avizului putea constitui un abuz din partea autorităţii publice, având în vedere că „cererea şi dosarul aferent au fost depuse cu stricta respectare a prevederilor legale”.

Primăria Capitalei spune că în compensarea celor 64 de arbori defrişaţi „s-au plantat/ se vor planta un număr de 640 de arbori, fapt ce conduce la creşterea semnificativă a numărului de arbori tineri din zonă”, înlocuind arborii bătrâni. Direcţia de Mediu a solicitat proprietarului terenului dovada achiziţionării celor 640 de arbori, precum şi a serviciilor de întreţinere a materialului dendrologic de către ADP sector 4 pe o perioadă de şase luni. Cerinţa a fost îndeplinită, prin prezentarea facturii şi a protocolului de plantare, adaugă Municipalitatea. Avizul a fost postat pe site-ul PMB, spre consultare publică, în perioada 15 – 17 mai, perioadă în care nu s-a înregistrat nicio obiecţie legată de respectivul aviz.

„PMB nu şi-a schimbat punctul de vedere din 2017 până în prezent, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public. Documentul invocat menţionează clar că PMB a solicitat proprietarului: ‘să se adreseze Agenţiei pentru Protecţia Mediului în vederea reanalizării documentaţiei’. Conform Agenţiei, care a emis decizia etapei de încadrare, ‘terenul nu intră sub incidenţa HG 114/2001 privind spaţiile verzi, deoarece acesta se află în zona M2 şi nu este intabulat ca spaţiu verde, precum şi (…) nu este amenajat ca spaţiu verde'”, precizează PMB.

Deputatul Nicuşor Dan a afirmat joi, într-un comunicat, că Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei „a dat recent un aviz de defrişare pentru un teren din Parcul Tineretului, teren pe care se vor ridica în curând blocuri de 14 etaje”, deşi pe rolul Tribunalului Municipiului Bucureşti se află două dosare pentru salvarea acestui spaţiu. El anunţa că va face plângere penală pentru abuz în serviciu primarului general Gabriela Firea şi directorului Direcţiei de Mediu din PMB.

„Este vorba despre un hectar din Parcul Tineretului, de pe care a început deja defrişarea copacilor, deşi pe rolul Tribunalului Municipiului Bucureşti se află două dosare pentru salvarea acestui spaţiu verde. Pe data de 4 iunie 2018 urmează să se judece dosarul înaintat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Eco-Civica dar, înainte ca justiţia să se pronunţe, proprietarii au trecut deja la tăierea copacilor, în baza acceptului ilegal dat de Direcţia de Mediu de la Primăria Generală. Trebuie precizat că în 2017, aceeaşi Direcţie de Mediu de la Primăria Generală a declarat că nu emite aviz de defrişare întrucât consideră că terenul este sub incidenţa art. 71 din OUG 114/2007 privind protecţia mediului şi nu îi poate schimba destinaţia. Între timp, conducerea Direcţiei a fost schimbată şi probabil, în urma presiunilor, s-a dat avizul de defrişare”, menţiona deputatul.

Cookies