PMB sprijină construirea a 13 noi subunităţi de pompieri în Bucureşti

de:
29 aug. 2016
0 Afișari
PMB sprijină construirea a 13 noi subunităţi de pompieri în Bucureşti

Ne-am intalnit astazi pentru a analiza probleme comune, care se refera la o colaborare eficienta intre autoritatile locale si institutiile responsabile in gestionarea situatiilor de urgenta avand ca element central siguranta cetateanului. Unul dintre cele mai importante aspecte vizeaza optimizarea timpilor de interventie in cazul producerii unor situtii de urgenta si ma refer in primul rand la cutremur, incendii si alte tipuri de incidente„, a declarat Primarul General.

Primul punct pe ordinea de zi a intalnirii l-a reprezentat necesitatea infiintarii de noi subunitati pentru pompieri in Capitala pentru o distributie largita si rapida a fortelor de interventie in toate sectoarele din Bucuresti. Secretarul de Stat Raed Arafat a subliniat faptul ca, din anul 1989, nu s-a mai construit nicio subunitate de pompieri, fapt care afecteaza semnificativ timpii de interventie in caz de urgenta.

Raed Arafat a mai aratat ca in Paris sunt 90 de puncte de plecare pentru echipele de interventie, in vreme ce Bucurestiul are doar 19 astfel de puncte, ceea ce reprezinta un numar redus raportat la densitatea populatiei si suprafata teritoriului.

Astfel, s-a stabilit ca este imperios necesara construirea a 13 puncte noi pentru pompierii din Bucuresti. Potrivit ISU, in sectorul 1 exista patru subunitati si mai este nevoie de inca trei astfel de subunitati, in sectorul 2 exista trei astfel de subunitati si mai sunt necesare inca doua, in sectorul 3 exista patru puncte destinate pompierilor si mai este nevoie de inca un astfel de punct. In sectorul 4 exista o singura subunitate si mai sunt necesare inca doua, la fel ca si in sectorul 5, unde sunt patru subunitati. Sectorul 6 detine trei astfel de puncte si mai sunt necesare alte trei.

In cadrul intrevederii, s-a stabilit ca, in maxim zece zile, primarii de sector sa identifice suprafetele de teren necesare pentru constructia celor 13 subunitati, in suprafata de maxim 150-200 mp, urmand ca Primaria Capitalei sa supuna aprobarii CGMB un proiect de hotarare prin care aceste terenuri sa poata fi exploatate de ISU Bucuresti.

Primarul General a dat asigurari ca, la rectificarea bugetara, vor fi cuprinse sumele necesare (aprox. 4 milioane de euro) pentru construirea acestor subunitati, avand in vedere ca, in conformitate cu legislatia de specialitate, administratiile locale sunt obligate sa sprijine fortele de interventie din cadrul comunitatilor .

O alta problema semnalata de reprezentantii ISU se refera la accesul ingreunat al echipelor de interventie in unele cartiere noi, unde strazile sunt foarte inguste sau blocate de masini parcate neregulamentar, in acest sens primarii de sector subliniind ca este necesara o initiativa legislativa care sa permita ridicarea masinilor care blocheaza accesul masinilor ISU.

Spitalul Coltea va fi optimizat din punct de vedere seismic, dupa model japonez

Un alt punct abordat in cadul intalnirii l-a reprezentat lansarea unui proiect prin care spitalele aflate in administrarea Municipalitatii sa fie optimizate din punct de vedere seismic. Astfel, proiectul pilot va incepe la spitalul Coltea, spital reabilitat si modernizat de Primaria Capitalei si unde, conform unor expertize ale specialistilor japoezi, aparatura mobila va fi asigurata in caz de cutremur. Concret, in cazul producerii unui seism trebuie luate toate masurile asfel incat nu doar cladirea in sine sa fie functionala, ci si aparatura medicala. Primarul General a
explicat ca acesta este un model putin costisitor, dar foarte eficient care a fost adoptat si de americani. Gabriela Firea a declarat totodata ca a avut discutii si cu ambasadorul Japoniei, pentru a trimite experti care sa contribuie la elaborarea si implementarea acestui proiect.

In ceea ce priveste scolile din Capitala, Primarul General a solicitat primarilor de sector sa aiba discutii aplicate cu reprezentantii ISU, astfel incat, pana la inceperea anului scolar, sa pregateasca toate documentele necesare in vederea obtinerii autorizatiei pentru securitate la incendiu, in cazul unitatilor de invatamant care trebuie sa ia masuri in
acest sens.

Cookies