PMB renovează și consolidează Palatul Dacia din Centrul Vechi. Clădirea va găzdui Pinacoteca București, unde va fi expus patrimoniul de artă al țării

01 sept. 2022
363 Afișari
PMB renovează și consolidează Palatul Dacia din Centrul Vechi. Clădirea va găzdui Pinacoteca București, unde va fi expus patrimoniul de artă al țării
PMB renovează și consolidează Palatul Dacia din Centrul Vechi. Clădirea va găzdui Pinacoteca București, unde va fi expus patrimoniul de artă al țării | Sursă foto: Facebook-PMB

Primăria Municipiului București a anunțat că va renova și consolida Palatul Dacia. În incinta acestuia urmează să funcționeze Pinacoteca București și Muzeul Gheorghe Tattarescu, după cum anunță municipalitatea.

PMB renovează și consolidează Palatul Dacia din Centrul Vechi

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în cadrul ședinței avute în data de 31 august 2022, indicatorii tehnico-economici în ceea ce privește execuția lucrărilor de „Consolidare, amenajare interioară, reparații fațade și refacere instalații Pinacoteca București”.

Pinacoteca Municipiului București este o clădire monument istoric. Aceasta este situată pe strada Lipscani numărul 18-20, într-o zonă ce este protejată și este cunoscută sub numele de Palatul fostei Societăți de Asigurări Dacia.

Respectivul imobil a fost realizat în în secolul al XIX-lea (între 1884-1888). Acesta fost afectat de cutremure, iar la acest moment este obligatorie realizarea unor lucrări de intervenție.

Cât vor dura lucrările

Primăria Municipiului București a anunțat că valoarea totală a lucrărilor este de 49.671.265,13 lei fără TVA. Durata de execuție a contractului va fi de 21 de luni, dintre care:

  • 3 luni pentru proiectare,
  • 18 luni pentru execuția lucrărilor.

PMB a anunțat și care sunt lucrările ce vor fi realizate. Astfel că se vor realiza:

  • Lucrări de consolidare a fundațiilor,
  • Lucrări de consolidare a structurii de rezistență,
  • Lucrări de reparații/consolidare ale grinzilor din oțel ale tuturor planșeelor,
  • Recompartimentări interioare,
  • Refacerea instalațiilor electrice,
  • Refacerea finisajelor interioare și exterioare.

În Palatul Dacia se vor regăsi capodoperele din colecția Pinacotecii Bucureștiului. Parte integrantă a Secției de Artă a Muzeului Municipiului București, Pinacoteca și-a sporit continuu patrimoniul, acesta fiind constituit astăzi din 2.543 lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 lucrări de artă decorativă și 2.425 lucrări de grafică, a transmis PMB.

De asemenea, Consilierii Generali au au aprobat și transmiterea Muzeului Gheorghe Tattarescu din administrarea Muzeului Municipiului București. Acesta va fi transmis Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic pentru a putea fi demarate procedurile pentru executarea lucrărilor de consolidare seismică.

Muzeul Gheorghe Tattarescu este situat pe strada Domnița Anastasia numărul 7, Sector 5. Aceasta a fost construită în anul 1855 și este înscrisă în lista monumentelor istorice.

Cookies