PMB, răspuns direct la acuzațiile lui Nicușor Dan: măsurile luate pentru a combate răspândirea Covid

de:
13 iul. 2020
0 Afișari
PMB, răspuns direct la acuzațiile lui Nicușor Dan: măsurile luate pentru a combate răspândirea Covid

„Având în vedere afirmaţiile conform cărora Primăria Capitalei nu ar fi luat până în prezent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus, facem următoarele

PRECIZĂRI:

De la declararea epidemiei de coronavirus şi până în prezent, Primăria Capitalei, prin instituţiile din subordine, a alocat peste 8 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente de protecţie, aparatură modernă şi servicii necesare în lupta împotriva pandemiei.

Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat, în repetate rânduri, necesitatea testării bucureştenilor, iar la finalul lunii martie au fost făcute şi primele demersuri pentru achiziţionarea testelor.

Astfel, Primăria Capitalei a iniţiat, până în prezent, 4 programe, fiind testate diferite tipuri de categorii de persoane, printre care: asistenţi sociali şi alţi angajaţi din cadrul serviciilor de utilitate publică ale Primăriei Capitalei, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, angajaţi din domeniile serviciilor farmaceutice şi alimentaţiei publice, reprezentanţi ai mass-media, angajaţi ai firmelor de curierat şi sportivi etc.

Subliniem faptul că personalul medical din cadrul celor 19 spitale administrate de Primăria Capitalei a fost şi este în continuare testat, ori de câte ori este nevoie.

Programele privind depistarea noului tip de coronavirus:

– Proiectul „Pentru cei care NU stau acasă”, iniţiat la începutul lunii aprilie.

Proiectul a fost aprobat prin HCMGB 105/2020 din 10.04.2020 şi vizează testarea RT-PCR a 3.000 de persoane, personal asimptomatic din cadrul serviciilor de utilitate publică ale Primăriei Capitalei, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi expus în mod direct riscului de îmbolnăvire. Proiectul se derulează prin intermediul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”. Până acum au fost testate circa 600 de persoane, fiind depistat un singur caz pozitiv.

– Programul „Testare anticorpi”, iniţiat în martie 2020

Programul viza testarea gratuită a 10.500 de bucureşteni şi urma să stabilească, pe baze ştiinţifice, care a fost răspândirea virusului în Capitală şi gradul de imunizare a populaţiei. La baza acestuia a stat un protocol încheiat, în data de 27 martie 2020, între Primăria Capitalei, ASSMB, primăriile celor şase sectoare al Bucureştiului şi Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Din păcate, proiectul a fost blocat după nici o zi de la lansare (26 mai) din dispoziţia DSP Bucureşti, fiind testate efectiv doar câteva sute de persoane.

– Proiectul „Testăm pentru Bucureşti”, mai 2020

În cadrul acestui program, din cele 11.000 de teste, s-au efectuat până în acest moment aproximativ 4700 de teste, din care 8 teste fiind pozitive. Toate cele 11.000 de locuri au fost ocupate. Testarea continuă şi este realizată în mod GRATUIT, de Primăria Capitalei, prin ASSMB, pentru fiecare persoană testată fiind decontată suma de 200 de lei, direct către clinicile de stat şi private afiliate proiectului.

– „Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă”, iunie 2020

Prin acest proiect sunt testaţi 3.000 de angajaţi din domeniile serviciilor farmaceutice şi alimentaţiei publice, precum şi reprezentanţi ai mass-media, angajaţi ai firmelor de curierat şi sportivi. Pentru fiecare test RT-PCR efectuat, Primăria Capitalei, prin ASSMB, va deconta suma de 200 de lei unităţilor sanitare publice şi/ sau private afiliate în cadrul proiectului.

Achiziţii de aparatură şi materiale de protecţie:

Primăria Capitalei a făcut şi alte achiziţii importante, care au avut ca scop protejarea sănătăţii pacienţilor şi a cadrelor medicale din cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei.

Astfel, au fost achiziţionate 5 aparate de testare de tip Real Time PCR, pentru a creşte capacitatea de testare în spitalele „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” şi Spitalul De Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, 1 extractor ARN şi 1 ansamblu mobil Computer Tomograf ultraperformant, dotat cu un modul de Inteligenţă Artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus. (Acest computer tomograf de ultimă generaţie poate fi utilizat şi pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare) şi 1 aparat de hemodiafiltrare – pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

De asemenea, materialele de protecţie au fost livrate constant, aproape zilnic, în toate cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei: peste 1,2 milioane măşti de protecţie, peste 20.000 de combinezoane, sute de litri de dezinfectant, mănuşi, ochelari de protecţie şi viziere, 120.000 de halate de protecţie şi 200.000 de mănuşi de unică folosinţă pentru medicii de familie din Bucureşti.

Toate aceste cantităţi se adaugă achiziţiilor de materiale şi echipamente de protecţie realizate din fondurile proprii ale spitalelor.

Mai mult, au fost iniţiate programe pentru protejarea categoriilor vulnerabile – precum îngrijirile la domiciliu sau platforma de consultaţii gratuite pacient.assmb.ro, sau proiecte pentru sprijinirea elevilor- lansarea platformei de e-learning – www.hubproedus.ro, la care au acces, gratuit, zeci de mii de elevi.

Nu în ultimul rând, reamintim că Primăria Capitalei, prin Compania Municipală de Consolidări, a ridicat, în doar 2 săptămâni, un spital modular Covid-19, cu o capacitate de 500 locuri. Acesta este destinat pacienţilor îmbolnăviţi cu coronavirus de tip nou, respectiv cei cu forme uşoare.”, arată Primăria Capitalei.

Cookies