PMB, prima reacție după anunțul ELCEN cu privire la neplata subvenției către Termoenergetica

de:
22 iul. 2020
0 afișări
PMB, prima reacție după anunțul ELCEN cu privire la neplata subvenției către Termoenergetica

PRECIZĂRILE PMB:

Deși ne confruntăm cu o perioadă financiară extrem de dificilă, Primăria Capitalei a făcut toate eforturile posibile pentru a achita cât mai mult din cheltuielile aferente serviciului de termoficare din București.

În acest an, Primăria Capitalei dispune de un buget insuficient, având în vedere faptul că majoritatea cheltuielilor din ultimele luni au fost direcționate în domeniul medical – pentru echiparea spitalelor, pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenție a răspândirii noului coronavirus, dar și pentru programele de sprijin al populației, pentru adaptarea la noile reguli de distanțare, în special în domeniile social, transport, educație.

Totodată, reamintim că bugetul PMB, dependent de alocările de la bugetul de stat, a fost construit total inechitabil, după o formulă veche, stabilită în anul 2006: Primăria Capitalei primește sub 1% din PIB, deşi Bucureștiul contribuie cu aproximativ 25% la Produsul Intern Brut al României.

În acest context, Primăria Capitalei reînnoiește solicitările făcute încă de la începutul acestui an către Guvernul României – de acorda sprijin pentru activitatea de termoficare din București, așa cum a făcut și în anii precedenți.

Astfel, PMB a solicitat în mod repetat acordarea din partea Guvernului a unui împrumut sau a unui ajutor de stat pentru susținerea sectorului termoficare, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. În anul 2019 au fost alocați în acest scop 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului și 438 de milioane de lei sub formă de împrumut.

Reamintim faptul că Primăria Capitalei este singura primărie din țară care nu are un buget format prin încasarea de taxe şi impozite. Bugetul PMB provine preponderent din cote defalcate de la bugetul de stat, așadar depinde în proporţie de peste 90% de alocările de la bugetul de stat.

Mai mult decât atât, subliniem faptul că Guvernul nu permite PMB nici să realizeze împrumuturi și să crească gradul de îndatorare. În prezent, acesta este situat la numai la 8%, așadar mult sub limita maximă de îndatorare – stabilită la 30%.

Deși se confruntă cu dificultăți financiare, Primăria Capitalei îi asigură pe bucureșteni că acestea nu vor afecta livrarea agentului termic în București.

Cookies