PMB pornește proiectul „București pentru Ucraina”. Municipalitatea publică lista produselor necesare pentru refugiații ucraineni

14 mart. 2022
354 afișări
PMB pornește proiectul „București pentru Ucraina”. Municipalitatea publică lista produselor necesare pentru refugiații ucraineni
PMB implementează proiectul „București pentru Ucraina”. Municipalitatea a publicat lista produselor necesare pentru cetățenii ucraineni. Sursa foto: Primăria Capitalei

PMB anunță că a semnat un protocol de colaborare pentru implementarea proiectului „București pentru Ucraina”. De asemenea, a publicat lista produselor de primă necesitate de care au urgentă nevoie cetățenii din Ucraina. Municipalitatea spune și unde pot fi duse produsele donate.

PMB pornește proiectul „București pentru Ucraina”

Este important ca sprijinul acordat de cetățeni să fie adaptat la nevoile pe care le au oamenii din localitățile afectate de razboiul izbucnit în Ucraina.

Reprezentanții Primăriei Municipiului București au luat legătura cu omologii din cadrul Primăriei Kiev, dar și cu Ambasada Ucrainei în România, pentru a stabili care sunt produsele necesare de care au nevoie cetățenii ucraineni în prezent.

De asemenea, PMB, prin ASSMB, a semnat un protocol de colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie Română, pentru implementarea proiectului „București pentru Ucraina”.

Astfel, municipalitatea, prin ASSMB, cumpără materiale sanitare de protecție și medicamente în valoare de 5 milioane de lei, iar transportul va fi realizat de Crucea Roșie Română și predarea se va face către Crucea Roșie din Ucraina.

Primăria Capitalei: Apel către bucureșteni – donații pentru Ucraina

În același timp, potrivit discuțiilor avute cu autoritățile locale de la Kiev, sunt necesare alimente, produse de igienă, tacâmuri de unică folosință etc. Autoritățile locale de la Kiev a trimis, în acest sens, o listă orientativă de necesități, pentru toți românii care vor să doneze.

Municipalitatea publică lista produselor necesare pentru refugiații ucraineni

Lista orientativă transmisă de autorități:

 • Mâncare la conservă (conserve de carne, de pește, pate, porridge, conserve de supă/ciorbă, conserve de legume, fasole la conservă etc.)
 • Produse uscate sau deshidratate (supe „la plic”, piure de cartofi instant, paste instant, noodles, porridge, lapte praf, cafea instant, ceai la plic etc.)
 • Pâine prăjită, crackers (sărați), pesmeți, biscuiți, sticksuri
 • Cereale (fulgi de hrișcă, de orz)
 • Sare, zahăr, condimente
 • Produse de igienă personală (șervețele, periuțe și pastă de dinți, săpun)
 • Carne și brânzeturi (salam uscat/afumat cârnați uscați/afumați, brânzeturi tari/maturate vidate)
 • Apă de băut – sticle mici (0,5 sau 0,75 l) și/sau recipiente mari/bidoane
 • Altele: șervețele uscate/umede, pachete de pastă de dinți + periuță, gumă de mestecat, vitamine, tacâmuri de unică folosință (farfurii, furculițe, linguri, pahare)
 • Dulciuri: lapte condensat, fructe deshidratate, halva, biscuiți/fursecuri, dulciuri, ciocolată
 • Produse speciale – mâncare pentru bebeluși cu termen mare de valabilitate
 • Produse non alimentare: scutece, cearșafuri de copii, prosoape, articole de lenjerie intimă, șosete, bandă adezivă, canistre (5-20 litri), cutii (termosuri, lăzi frigorifice, cutii)
 • Produse de tip „camping”: izopren, pături, pături cu aer cald, lanterne, genunchiere, cotiere, căști de protecție, stații emisie-recepție/walkie-talkie, saci de dormit, îmbrăcăminte termică
 • Electronice: fierbătoare și baterii externe

Locațiile unde pot fi duse produsele donate

Trei centre pentru primirea donațiilor administrate de Primăria Capitalei prin DGASMB și Proedus:

 • Centrul Bebe de Bucureşti (aflat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu), cu program de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 şi 18:00;
 • Centrul de Economie Circulară (aflat pe Calea Plevnei nr. 98, Sectorul 1), cu program de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 şi 18:00, dar și sâmbăta între orele 09:00 – 14:00;
 • Centrul de Colectare a donațiilor de la Arena Națională (aflat pe Bulevardul Basarabiei 37 – 39), program de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 şi 18:00, telefon: 0783.121.232.

Pentru orice alte probleme referitoare la criza refugiaților (exemplu: cereri de cazare și hrană) Instituția Prefectului Municipiului București a creat numărul de telefon: 021.414.44.94 – call-center pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Cookies