Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, ediția a XIV-a, a ajuns la final. Primăria Capitalei transmite că peste 60.000 de bucureșteni și turiști au fost prezenți la evenimentul de pe Șos. Kiseleff, în weekendul ce tocmai a trecut (17-18 iunie 2023).
Organizat de Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Festivalul Internațional de Folclor din București a debutat sâmbătă, 17 iunie, cu o paradă a costumelor populare, acompaniată de un spectacol de fanfară.
Tradiționala paradă a pornit din Piața George Enescu (Ateneul Român), a continuat pe Calea Victoriei, devenită pietonală în cadrul programului „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” și s-a oprit pe Șoseaua Kiseleff. Astfel, mii de vizitatori au avut ocazia să admire portul național al ansamblurilor din Bulgaria, Serbia și Turcia, dar și costumele tradiționale ale ansamblurilor, minorităților și comunităților naționale, reprezentative pentru toate regiunile din România.
Gazda evenimentului a fost Iuliana Tudor, iar în cele două zile, participanții s-au bucurat de spectacolele oferite de ansamblurile internaționale din Bulgaria (Ansamblul profesionist „Nastroenie”), Serbia (Ansamblul profesionist „Sveti Sava”) și Turcia (Ansamblul profesionist „Anadolu Folklor Vakfi”) și de ansamblurile care au reprezentat minoritatea bulgară, minoritatea slovacă, minoritatea ucraineană, minoritatea turcă, minoritatea romă, minoritatea greacă, minoritatea germană, minoritatea rușilor-lipoveni, minoritatea sârbă și comunitatea aromână. Programul artistic a fost completat, zilnic, prin prezența ansamblurilor reprezentative din Olt, Argeș, Târgu Mureș, Baia Mare, Suceava, Alexandria, Chișinău, Câmpulung Muscel, Constanța, București, Bistrița și Craiova.
Artiști de renume precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Matilda Pascal Cojocărița, Laura Lavric, Marinel și Andrei Petreuș, Gelu Voicu, Marioara Man Gheorghe au oferit recitaluri pe scena #FIF2023. Sâmbătă, spre încântarea publicului, programul artistic s-a încheiat cu un moment special susținut de cel mai important virtuoz al naiului din toate timpurile, Gheorghe Zamfir și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Alături de orchestră, au susținut recitaluri și mari nume ale folclorului românesc: Floarea Calotă, Margareta Clipa, Elena Pădure, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Ana Cebotari și Alexandru Pugna. Duminică, Concertul Extraordinar Ștefan Bănică și invitați din muzica populară și de petrecere (Niculina Stoican și Marian Mexicanu) a marcat, în aplauzele spectatorilor, închiderea celei de-a XIV-a ediții a festivalului.
Timp de două zile publicul a putut admira în cadrul târgului 100 de căsuțe frumos decorate care au pus în valoare tradițiile autentice prin obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni. Artiști veniți din toată țara au oferit vizitatorilor demonstrații de meșteșug prin care le-a prezentat arta populară și creația autentică. Hanul Bucureștiului, zona gastronomică din festival, a pus în valoare rețetele tradiționale transmise din generație în generație, spune PMB.
Evenimentul a fost dedicat atât celor mari, cât și celor mici. Copiii au avut ocazia să participe la ateliere de creație inspirate din arta tradițională românească și la spectacole de teatru.
Sâmbătă, la FIF 2023, a fost prezent și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, unde a făcut poze cu bucureștenii și a și dansat: