PMB a trimis Ministerului Culturii o cerere pentru eliberarea avizului desfiinţării Cathedral Plaza

de:
14 mai 2017
0 Afișari
PMB a trimis Ministerului Culturii o cerere pentru eliberarea avizului desfiinţării Cathedral Plaza

DEMOLARE Cathedral Plaza. „Afirmaţia potrivit căreia „decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate” este hazardată şi profund nedreaptă„, susţine municipalitatea ca răspuns la mesajul Arhiepiscopiei şi spune că aceasta „ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii”.

Săptămâna trecută, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, „fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza, el explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord. El a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

Primăria Capitalei anunţa, tot săptămâna trecută, că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

DEMOLARE Cathedral Plaza.  La rândul lor, reprezentanţii Millennium Building Development (MBD), firma care deţine Cathedral Plaza, au spus sâmbătă că hotărârea de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronunţată într-un proces în care proprietarul clădirii nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar Primăria Capitalei are obligaţia de a „legaliza” clădirea. MBD precizează că, „în cazul absurd al demolării”, costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportaţi de municipalitate.

„Hotărârea prezentată de Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti drept titlu pentru demolare este în realitate o soluţie dispusă la şase luni după ce proprietarul, Millennium Building Development, a iniţiat această acţiune legală de regularizare. În plus, soluţia a fost pronunţată de o instanţă căreia nu i-a adus la cunoştinţă cererea de regularizare şi în cadrul unui proces în care MBD nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, şi clădirea Milenium se află în teren privat şi nu în teren public”, explică proprietarul, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Acesta mai susţine că Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universităţi şi experţi, din care reies legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului.

DEMOLARE Cathedral Plaza.  Proprietarul Cathedral Plaza mai spune că, „în cazul absurd al demolării”, costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Capitalei.

Primăria Municipiului Bucureşti are mai întâi obligaţia în faţa societăţii româneşti şi în faţa investitorului de a autoriza clădirea Cathedral Plaza şi de a pune capăt acestui abuz care durează din 2011„, mai spune Millenium, apreciind că „demolarea ar fi un act nesăbuit, brutal, absurd şi care ar trăda o adevărată iresponsabilitate”.

Cookies