PMB a recepționat 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calității aerului din București. Când și unde vor fi montați aceștia

12 nov. 2022
372 Afișari
PMB a recepționat 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calității aerului din București. Când și unde vor fi montați aceștia
PMB a recepționat 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calității aerului din București. Când și unde vor fi montați aceștia | Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că au fost recepționați 44 de senzori de monitorizare a calității aerului. Aceștia urmează să formeze noul sistem de monitorizare din București.

PMB a recepționat 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calității aerului

Senzorii urmează să formeze un sistem de monitorizare a aerului din București, deținut de către Primăria Capitalei, și complementar celui pe care îl administrează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, după cum a anunțat Nicușor Dan.

În perioada ce urmează senzorii vor fi calibrați cu ajutorul autolaboratorului deținut de către Municipalitate. Acesta urmează să fie amplasat într-o zonă adecvată acestui demers.

Sistemul, gestionat de Direcția de Mediu, are rolul de a monitoriza continuu evoluția concentrațiilor de particule în suspensie PM2,5, PM10 și dioxid de azot (NO2). Ulterior, acest sistem va contribui la dezvoltarea politicilor locale de reducere a concentrației de poluanți în aer, a declarat Nicușor Dan.

Când vor fi instalați senzorii

După cum a transmis edilul Capitalei, senzorii pentru monitorizarea calității aerului urmează să fie instalați în oraș în cursul lunii ianuarie 2023.

Zonele din București unde urmează să fie montați senzorii, vor fi comunicate ulterior.

Nicușor Dan a precizat că senzorii au fost oferiți Municipiului București de către Fundația Vital Strategies în mod gratuit. Această donație a fost o urmare a aderării orașului la Rețeaua Orașe Sănătoase.

Proiectul este unul susținut de Bloomberg Philantropies, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Pe lângă oferirea senzorilor, Vital Strategies se va ocupa și de serviciile de mentenanță necesare acestora pentru o perioadă de 2 ani.

Ulterior, responsabilitatea acoperirii costurilor pentru mentenanță va fi preluată de Municipalitate.

După finalizarea etapelor de calibrare și instalare a senzorilor, datele obținute prin această monitorizare vor fi publice, a precizat Nicușor Dan.

Datele colectate vor putea fi accesate pe site-ul Primăriei Municipiului București, accesând ACEST link.

Cookies