LA MINE-N CARTIER

PMB a început exproprierile forțate a proprietarilor de imobile din clădirile cu risc seismic 1

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că au încercat să ii convingă pe toţi proprietarii din clădirile cu risc seismic 1 că este nevoie urgentă de consolidare. Centrul Istoric al Bucureştiului nu a făcut excepţie.

Clădirea cu arhitectură deosebită în care s-a născut Iulia Petriceicu Haşdeu este într-o stare gravă de degradare. În sfârşit, autorităţile au decis să-l consolideze. Dacă unii proprietari s-ar putea opune, primăria este decisă să-i exproprieze.

Primăria s-a angajat să plătească jumătate din costurile fiecărei consolidări, urmând că proprietarii să suporte diferenţa în rate fără dobândă, eşalonate pe 25 de ani.

Chiar şi aşa, mulţi bucureşteni au refuzat, chiar dacă o clădire cu bulină înseamnă o permanentă ameninţare. Mulţi proprietari nu ar fi fost de găsit. Aşa că, acum, Consiliul General a fost de acord cu aplicarea măsurii extreme, expropierea.

Primii 2 proprietari au fost lăsaţi fără case, dar vor primi despăgubiri conform grilei notarilor cu preţul zonei. Pentru cele două apartamente care împreună au puţin peste 90 de metri pătraţi construiţi, primăria oferă puţin peste 60.000 de euro. Pentru că proprietarii nu au fost deocamdată identificaţi, primăria aşteaptă un semn din partea lor şi un cont în care să vireze banii.

Este pentru prima dată când primăria recurge la această măsură. Luna viitoare le vine rândul altor 11 proprietari care s-ar fi opus consolidarilor. Vasile Vizitiu este proprietarul unui apartament cu 3 camere de 60 de metri pătraţi din centrul istoric. A fost amendat cu 4.000 de lei pentru că nu ar fi fost de acord cu reabilitarea clădirii, amendă pe care o contestă. Spune însă că nu s-a împotrivit consolidării.

Un număr de 9.000 de proprietari care stau în imobile încadrate în clasa de risc seismic 1 din Bucureşti sunt în acest moment în vizorul Primăriei Capitalei, conform stirileprotv.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button