Plouă de Sfănta Marie, în București. Cui folosește?

15 aug. 2022
352 Afișari
Plouă de Sfănta Marie, în București. Cui folosește?
Plouă de Sfănta Marie, în București. Cui folosește?

Plouă în București. Canalizările sunt înfundate, apa planează deasupra asfaltului. Abia poți trece de pe un trotuar pe altul. Nu vezi bine nici trotuarul, nici caldarâmul. Așa e de copleșitoare apa asta. Răcoarea intră pe geamurile deschise. E un fior. Ce să faci? Să critici Primăria? Ploaia asta e pentru lumea. Să-njuri Dumnezeul care a dat în sfârșit ploaie, dar ea e torențială? Nu.
E Sfânta Marie astăzi. Și asta îmbunează omul religios din București. Ce bună e ploaia! Te învelești mai bine și mergi la biserică. Înăuntrul bisericii e loc pentru toată lumea.

E prăpăd pentru Marianii rămași în București. Iei mașina ca să mergi la shaorma. Ca să-ți serbezi ziua, Și-njuri. Ți se udă punga plină de șaorme. Înjuri.

Nimic nu oprește însă fiorul acesta al naturii dezlănțuite.

Uite-i stând pe mobil. Or, furtuna e pe geam, nu-n telefoanele mobile. Natura e bună de revoltă “pe rețelele de socializare”, dar vie, pe geam e invizibilă. N-avem ochi pentru ploaie. Doar o auzim pe caldarâm, pe pervaz și e enervantă.
Aștepta în oraș cineva aștepta ploaia? Mulți stăteam pe aplicații de meteo și pe aer condiționat și înjuram că-i fierbinte orașul, dar nici chiar așa! Să vină torentul? Natura nu ne place în lipsa ei de minte. Numărând În gând Cadenţa picăturilor de ploaie, Ce coboară din umbrele, Din burlane Şi din cer Cu puterea unui ser Dătător de viaţă lentă, Monotonă, Inutilă Şi absentă…
Deci, ce facem noi cu ploaia asta, de sfânta Marie? Cui îi place? Cine o vrea? Greu de răspuns? Un fenomen natural, fără target.

Dansează îndrăgostiții în ploaie. Sper. Or fi grădinițe cu flori în namila asta de beton care se bucură de ploaie. Sigur, sigur sunt oameni care sunt bucuroși de schimbarea de vreme, de torent. Și florile au devenit tot mai puțin dependente de apa naturală. E natural să plouă, ne vine groaznic să ne gândim la ploaie. Cine mai simte nevoia de ploaie? Ploaie e binecuvântare pentru ce este natural în noi, dar ce mai e natural în noi? Minulescu ne numea “jucării stricate”, nu știm ce suntem. În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână. Un bătrân şi o bătrână – Două jucării stricate – Merg ţinându-se de mână… deci, cui folosește ploaia asta? Doar mie! De ce? Sincer, nu știu. Să umblu beat și să mă ude la piele ploaia de vară.

 

 

Cookies