S-a lansat Plone 5, programul cu ajutorul căruia poţi crea GRATUIT un site. Care sunt beneficiile

de:
15 oct. 2015
4 Afișari
S-a lansat Plone 5, programul cu ajutorul căruia poţi crea GRATUIT un site. Care sunt beneficiile

Cea de-a cincea versiune a programului Plone s-a lansat luna trecută. Cu această ocazie, în perioada 12-18 octombrie, are loc, la Bucureşti, conferinţa anuala a comunităţii open source care foloseşte şi contribuie la CMS-ul (n.r. – sistemul de management al conţinutului web) numit Plone. La conferinţă participă circa 200 de invitaţi din ţară şi din străinătate, atât persoane care folosesc Plone-ul, cât şi persoane care contribuie la dezvoltarea de aplicaţii pentru Plone. Circa 90% dintre participanţi sunt străini, cei mai mulţi din Europa şi SUA, dar şi din America de Sud, Brazilia, Argentina, Africa de Sud, India, Japonia sau Australia. Românii prezenţi la conferinţă sunt din Bucureşti şi Oradea, iar majoritatea provine din sfera programării.

„Aceasta este cea de-a 13-a ediție a Conferinței Plone, prima având loc în 2003, iar pentru România ea reprezintă primul eveniment major legat de Python. Este o oportunitate atât de promovare a Plone, Python și Open Source în România, căt și de deschidere a comunității către programatorii români”, potrivit organizatorilor.

Plone are o tradiție lungă de dezvoltare iterativă. Cel mai mare sprint anual va avea loc imediat după conferință în perioada 17-18 cctombrie 2015. Aceasta va fi o ocazie de a lucra cot la cot cu echipa principală de dezvoltare Plone și de a contribui la performanța Plone în cursa CMS-urilor.

Anul acesta activitățile vor fi organizate de Eau de Web la Hotel InterContinental București.

Ce este Plone şi cum funcţionează

Plone se adresează utilizatorilor non-tehnici care vor să creeze și să mențină informația folosind doar un browser web. Programul este gratuit şi accesibil tuturor, fiind perfect pentru a construi site-uri online și interne pentru că oferă standarde înalte de securitate fară a sacrifica extensibilitatea sau ușurința în folosire.

Programul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul plone.org de toţi cei care vor să-şi facă un site. Practic, odată instalat, Plone te ajută să publici pe web conţinutul şi să faci un site web chiar dacă nu ai cunoştinţe de programare sau de HTML. 

Pe plone.org, internauţii vor găsi şi tutoriale, documentaţie, materiale de training, vor putea lua legătura cu membrii comunităţii Plone pentru a le cere ajutorul, vor putea accesa codul aplicaţiei şi pot face modificări, dacă au cunoştinţe de programare.

Fiind un program open source, Plone poate fi dezvoltat în permanenţă de programatori din orice colţ al lumii care ştiu să lucreze în limbajul de programare Python. În cei 15 ani de la lansarea Plone, au contribuit la dezvoltarea lui foarte mulţi programatori de la nivel internaţional.

Plone este susţinut de o fundaţie non-profit, Plone Foundation, alcătuită dintr-un board internaţional, ales anual. Alegerile pentru board-ul de anul viitor sunt programate în această seară.

Ce aduce nou cea mai recentă versiune a programului Plone

Plone 5 vine cu o nouă temă prestabilită, Barceloneta, şi este compatibilă cu o gamă largă de dispozitive mobile, fiind scrisă folosind HTML5 şi CSS3.

Noua versiune vine şi cu un toolbar îmbunătăţit, care poate fi poziţionat în stânga sau în partea de sus a ferestrei de browser, şi care le permite editorilor să aibă la dispoziţie mai mult spaţiu pe ecran ca să se concentreze pe ceea ce contează: conţinutul lor.

Plone 5 vine şi cu TinyMCE 4, standardul de aur în editarea web WYSIWYG („What You See Is What You Get” – „ Reprezentare exactă pe ecran a produsului final”). Cu noile instrumente pentru inserarea link-urilor şi a imaginilor, e mai uşor ca niciodată să ancorezi şi să personalizezi conţinut.

Site-urile făcute cu ajutorul Plone 5 sunt cu 15%-20% mai rapide acum cu noul motor de template-uri (n.r. – şabloane) Cameleon, un înlocuitor complet compatibil care lucrează cu şabloanele existente.

Plone 5 include automat protecţie CSRF (cross-site request forgery) şi, potrivit creatorilor lui, este singurul CMS cu protecţie CSRF integrată în layer-ul bazei de date. Această protecţie automată se extinde şi la add-on-urile instalate pe site-ul tău.

Plone 5 este disponibil în mai multe limbi. Interfaţa pentru utilizatori vine cu traduceri în peste 40 de limbi şi instrumente pentru adăugarea de noi traduceri.

Mai multe detalii despre Plone 5 găsiţi şi pe site-ul plone.org.

Cookies