Ploaie de stele peste Capitală. Când și de unde trebuie să privească bucureștenii cerul pentru a vedea spectacolul astronomic

10 aug. 2021
619 Afișari
Ploaie de stele peste Capitală. Când și de unde trebuie să privească bucureștenii cerul pentru a vedea spectacolul astronomic
Ploaie de stele peste Capitală. Când și de unde trebuie să privească bucureștenii cerul pentru a vedea spectacolul astronomic. Sursa foto: Unsplash

Atenție, vine o ploaie de stele! Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală a anunțat pe pagina de Facebook a instituției faptul că în luna august are loc curentul de meteori Perseide, care va avea cea mai mare intensitate în noaptea de 12 spre 13 august. Fanii astronomiei vor putea observa în jur de 50-60 de stele căzătoare pe oră, însă acest număr variază în funcție de poziția privitorilor.

Joi seară pregătiți-vă pentru ploaie, însă nu scoateți umbrelele, deoarece e vorba despre o ploaie de stele. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat un anunț privind noaptea în care bucureștenii vor putea vedea cele mai multe stele căzătoare în acest an. Astfel în noaptea dintre 12 și 13 august, doritorii sunt sfătuiți să iasă sub cerul liber într-o zonă cât mai depărtată de luminile orașului, pentru a admira spectacolul de pe cer.

Ploaie de stele deasupra Capitalei. De unde apar stelele căzătoare

An de an, o ploaie de stele este cauzată de curentul de meteori Perseide, care poate fi observat mereu în luna august. Numele acestora, de Perseide, provine de la galaxia din care par că vin. Acestea reprezintă unul dintre multele roiuri de meteori ce pot fi observați cu ochiul liber, însă sunt printre cele mai populare deoarece au loc în luna august, când vremea este plăcută și lumea petrece mai mult timp sub cerul liber.

Fenomenul de stea căzătoare este unul aparte. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

De unde poate fi văzută cel mai bine această ploaie de stele. Ce recomandări au astronomii

Potrivit astronomilor de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Astfel, din Capitală nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc în afara orașului.

Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. În ciuda acestor numere, într-o zonă fără poluare luminoasă se vor putea vedea în medie 50-60 de stele căzătoare pe oră.

„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon.”, au transmis cei de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”.

Cookies