Plimbare prin Bucureștiul cu clădiri iluminate spectaculos, de sărbătoare, de un designer italian. “Văd un oraș care a devenit o metropolă”

22 dec. 2022
3032 Afișari
Plimbare prin Bucureștiul cu clădiri iluminate spectaculos, de sărbătoare, de un designer italian. “Văd un oraș care a devenit o metropolă”
Iluminat Arhitectural fațade, Palatul Sutu, proiect LuceDomotica. Foto credit: LuceDomotica.

Muzeul Aman, Muzeul Literaturii, Palatul Suțu, Villa Rosetti Offices, Hilton Garden Inn City sunt numai câteva dintre clădirile istorice din București iluminate feeric. Dacă ziua trecem pe lângă aceste monumente fără să le dăm o prea mare importanță, noaptea strălucirea lor este irezistibilă. Lumina vorbește pentru frumusețea și felul în care au fost proiectate. Pentru că, pentru prima dată, vezi limpede toate detaliile de arhitectură: fațadele, coloanele, arcadele, basoreliefurile. Mai jos, interviu cu Cristian Laurenti, fondator LuceDomotica, designerul italian de iluminat arhitectural sau rezidențial, care a adus magia în București. De sărbători, vă oferim un luminos ghid de privit, de cercetat și de studiat clădirile de vis ale Bucureștiului. “Frumusețea iluminatului arhitectural este despre ce simți tu când privești o clădire, când ieși seara la plimbare, când vizitezi un oraș nou”.

Iluminat Arhitectural fațade, Palatul Sutu, proiect LuceDomotica. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat Arhitectural fațade, Palatul Suțu, proiect LuceDomotica. Foto credit: LuceDomotica.

La Târgul din Milano, am fost ca un copil mic care intra pentru prima dată într-un magazin de jucării; am descoperit cât de frumos și de vast poate fi acest domeniu”

Cristian Laurenti, fondator LuceDomotica: “Pasiunea mea pentru acest domeniu a început chiar în momentul în care am pus piciorul pentru prima dată la Târgul din Milano, unul dintre cele mai mari târguri de design din lume, cu o tradiție de peste 60 de ani. Atunci am descoperit o lume pe care nu o cunoșteam cu adevărat, cel puțin nu în sensul în care o văd și o cunosc astăzi. În momentul în care am intrat la târg, am fost ca un copil mic care intra pentru prima dată într-un magazin de jucării și am descoperit cât de frumos și vast poate fi acest domeniu. Din acel moment am început să cunosc toate brandurile istorice, unele fondate în anii ’60. M-am documentat în fiecare zi, am citit toate noutățile din domeniu, am intrat în fabricile producătorilor pentru a înțelege întregul proces din spatele corpurilor de iluminat, am făcut schimb de idei și am participat la traininguri cu cei mai buni designeri de iluminat din Europa. În plus, îmi place să fac mereu teste la birou sau pe teren pentru a afla toate aspectele ce țin de corpurile de iluminat. Practic, a fost și este o formare continuă la locul de muncă, care nu cred că se va termina vreodată, pentru că industria iluminatului este în continuă transformare”.

Cristian Laurenti, fondator LuceDemotica. Cristian ține in mână o lampă retro realizată de designerii italieni in anii ’60. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural, fațade, Villa Rosetti Offices. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural, fațade, Villa Rosetti Offices. Foto credit: LuceDomotica.

Nu aș spune că am ales intenționat România, ci că ea m-a ales pe mine”

B365.ro: De ce ați ales România? Când ați venit în România?

Cristian Laurenti, fondator LuceDomotica:: “Am ajuns în România pentru un proiect foarte mare, în anul 2001. Nu aș spune că la acel moment am ales intenționat România, ci că ea m-a ales pe mine. Atunci mi-am dat seama imediat că am fost trimis să fac o muncă specializată. În același timp, din primul moment m-am simțit bine și m-am integrat rapid, întâlnind tot un popor latin, foarte similar cu cel din Italia. În plus, mi-am dat seama că există un potențial foarte mare, că sunt multe lucruri de făcut”.

Palatul Sutu, iluminat arhitectural. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural, Fațadă Muzeul Literaturii Române. Foto credit: LuceDomotica.
„In anul 2001, Bucureștiul mi se părea trist. Acum văd un oraș care a devenit o metropolă. Văd clădiri care se ridică cu 20 și ceva de etaje, văd o altă țară”

B365.ro: Cum ați perceput arhitectura orașului, cum era Bucureștiul atunci, și cum îl vedeți astăzi?

Cristian Laurenti, fondator LuceDomotica: “Când am aterizat în 2001, pe 2 decembrie, și mă uitam stânga-dreapta vedeam doar gri. Mi se părea trist. Acum văd un oraș care a devenit o metropolă. Văd clădiri care se ridică cu 20 și ceva de etaje, văd o modernizare, văd mișcare, văd o altă țară. Există în continuare un potențial foarte mare în ce privește clădirile istorice. Mai sunt multe clădiri care ar trebui reconsolidate și cărora să li se ofere și un iluminat de calitate pentru a fi puse în valoare”.

Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural. Foto credit: LuceDomotica.

B365.ro: Care sunt proiectele din București și din România la care țineți cel mai mult?

Cristian Laurenti: “La toate proiectele țin la fel. De fiecare dată când intru într-un proiect, pun tot sufletul. Dacă o întreb pe mama pe cine iubește mai mult dintre copiii ei, cu siguranță nu va putea să aleagă. La fel, nici eu nu pot alege între proiecte. Dar aș putea spune mereu că, probabil, următorul proiect va fi preferatul meu, pentru că din toate cele din trecut am luat câte puțin, am evoluat, și cu siguranță următorul va fi mai bun”.

Iluminat arhitectural, Villa Rosetti Offices. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural, Villa Rosetti Offices. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat arhitectural, fațade, Villa Rosetti Offices. Foto credit: LuceDomotica.
Sunt orașe mari precum Frankfurt, Milano, care nu sunt mai mult iluminate decât Bucureștiul”

B365.ro: Bucureștiul este un oraș european cu puține clădiri iluminate, în comparație cu alte orașe europene?

Cristian Laurenti: “Nu cred asta. Este adevărat că sunt orașe precum Budapesta care beneficiază de un iluminat arhitectural spectaculos. Dar sunt orașe mari precum Frankfurt, Milano, care nu sunt mai mult iluminate decât Bucureștiul. Dar nici nu este normal să iluminăm fiecare clădire care există pe stradă. Nu trebuie să ne ducem în extrema cealaltă și să facem din fiecare oraș un pom de Crăciun, plus că prea multe lumini vor crește efectul de poluare luminoasă. Este bine să pui în valoare bijuteriile arhitecturale, să pui accente de lumină unde este nevoie. Ce mă deranjează mult este iluminatul stradal care strică de cele mai multe ori iluminatul arhitectural. Lumina provenită de la stâlpii stradali este fie albă, fie galbenă, fie neutră, iar mai mult, în unele cazuri, aceasta nu ajunge doar pe trotuar și pe stradă, ci și pe clădiri”.

Fațadă Muzeul Suțu. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminatul arhitectural ne ajută să facem orașele mai frumoase și să creăm puncte de interes”

B365.ro: Ce este iluminatul arhitectural? Toată lumea admiră o clădire de patrimoniu minunat iluminată, dar puțini știu ce muncă și pricepere se ascund în spatele iluminării sale.

Cristian Laurenti, fondator LuceDomotica: “Iluminatul arhitectural pune în evidență toate detaliile arhitecturale ale unei clădiri, pe care altfel poate nu le-am observa. Când dezvoltăm un proiect de iluminat arhitectural al unei case istorice, primul lucru pe care încercăm să-l punem în evidență sunt detaliile, respectiv coloane, balustrade, arcade, basoreliefuri, fațade, cupole. În Iluminatul arhitectural nu este vorba doar despre iluminat în sine, ci despre clădirea care urmează să fie pusă în valoare. Lumina, implicit și umbrele, ne oferă posibilitatea să redăm arhitectura și în timpul nopții și chiar să îi oferim o nouă perspectivă, astfel încât să putem observa și alte detalii arhitecturale pe care în timpul zilei poate nu le percepem”.

Iluminat arhitectural. Foto credit: LuceDomotica.
„Cum Bucureștiul este denumit Micul Paris, sunt multe clădiri de patrimoniu care merită să fie puse în evidență”

Cristian Laurenti: “Iluminatul arhitectural ne ajută să facem orașele mai frumoase și să creăm puncte de interes. Cum Bucureștiul este denumit Micul Paris, sunt multe clădiri de patrimoniu care merită să fie puse în evidență. Există un potențial incredibil în toată țara, fie că vorbim despre clădirile de patrimoniu, despre casele tradiționale sau despre clădirile noi, moderne”.

Toate elementele care compun iluminatul arhitectural trebuie să fie în sinergie cu fațadele, clădirea și localizarea ei”

B365.ro: Ce trebuie să avem în vedere când ne gândim să punem în valoare exteriorul unei case prin iluminat arhitectural?

Cristian Laurenti: “În primul rând este vorba despre concept înainte de toate. Toate elementele care compun iluminatul arhitectural trebuie să fie în sinergie cu fațadele, clădirea și localizarea ei, astfel încât să creeze un tot unitar. Iar pentru asta, ar fi ideal să ai planurile casei în format 3D, pentru că acesta este punctul de plecare al fiecărui concept de iluminat. Pe baza planurilor 3D și cu ajutorul programelor de specialitate putem realiza rendere, simulări de iluminat fotorealistice cu ajutorul cărora testăm și ulterior prezentăm proiectul de iluminat – cum vor arăta fațadele clădirii iluminate, unde vom amplasa corpurile de iluminat și efectul luminii – unghi de deschidere, reflexii, umbre, lungimea fasciculelor. Din păcate, cele mai multe clădiri istorice nu au aceste planuri în format 3D, dar ideal este să fie reconstruit tot planul și există soluții pentru asta”.

Palatul Suțu. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
De multe ori, în cazul clădirilor istorice, nu se poate interveni asupra fațadei și nu avem posibilitatea să folosim corpuri de iluminat încastrate”

Cristian Laurenti: “Pe lângă aceste planuri, este necesar un studiu privind amplasarea cablurilor și traseul acestora, detaliile de execuție, poziționarea și detaliile de montaj ale corpurilor de iluminat. De multe ori, în cazul clădirilor istorice, nu se poate interveni asupra fațadei și nu avem posibilitatea să folosim corpuri de iluminat încastrate. De aceea, în aceste cazuri alegem să folosim corpuri de iluminat de mici dimensiuni cu montaj aparent, care să nu afecteze estetica fațadei. Pentru că vorbim despre un iluminat exterior – prin urmare avem condiții diverse de temperatură, soare, raze UV, ploaie, zăpadă – cu siguranță trebuie alese doar corpuri de iluminat de calitate. Acestea trebuie să aibă un grad de protecție la umiditate ridicat, să aibă un strat dublu de vopsea de exterior pentru a preveni coroziunea și să poată funcționa optim la temperaturi mici sau mari, de la -20/-10°C, până la +40/+50°C”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Foto credit: LuceDomotica.ro.

Cristian Laurenti: “Instalația electrică trebuie protejată de fluctuațiile de tensiune cu ajutorul unui stabilizator, iar un sistem automat cu senzori care să aprindă/stingă luminile în funcție de mai mulți parametri, precum zi-noapte, temperatură, poate să crească semnificativ durata de viață a corpurilor de iluminat. Evident, pentru a putea a avea în vedere toate aceste aspecte, recomandarea este să apelezi la un specialist în iluminat arhitectural care cunoaște atât electrică și cum se realizează montajul corpurilor de iluminat, dar în același timp este la curent cu cele mai noi tehnologii și soluții de iluminat din piață”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Iluminat modern, Clinică medicală. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Lumina ideală pentru o clădire istorică trebuie să fie alb extra-caldă”

B365.ro: Care sunt cel des întâlnite greșeli în iluminat arhitectural când vorbim despre o casă istorică? Cum reușim să nu stricăm frumusețea unei clădiri de patrimoniu?

Cristian Laurenti: “Părerea mea este că o clădire istorică nu trebuie iluminată multicolor RGB – spun asta cu prioritate pentru că am întâlnit-o deseori și consider că transformi ceva elegant în ceva kitsch. Ca excepție, se poate alege un iluminat RGB în zilele speciale, de sărbătoare. De exemplu, de Ziua Națională, se poate opta pentru un iluminat albastru-galben-roșu. Lumina ideală pentru o clădire istorică trebuie să fie alb extra-caldă, de preferat temperatura de culoare să ajungă la 2700 Kelvin (n.r. – temperaturile de culoare mai ridicate 6000K corespund culorilor reci verde-albastru, iar temperaturile de culoare mai scăzute 2700K-3000K corespund culorilor calde galben-roșu)”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Iluminatul arhitectural este despre arhitectură și despre cum lumina o pune în valoare, nu este despre corpul de iluminat în sine. Lumina trebuie să devină parte din arhitectură”

Cristian Laurenti: “O cantitate mare de lumină este de asemenea o greșeală, în iluminat arhitectural fiind vorba de a pune în valoare detaliile. Pentru a evita această greșeală și pentru a se realiza mici ajustări, daca instalația electrică permite, se pot alege corpuri de iluminat dimabile pentru reglarea intensității luminii. O altă greșeală în iluminatul arhitectural este evidențierea sursei sau a corpului de iluminat. Iluminatul arhitectural este despre arhitectură și despre cum lumina o pune în valoare, nu este despre corpul de iluminat în sine. Pe lângă faptul că este deranjant să vezi sursa de lumină, punctul de plecare, nu vrem să adăugăm detalii grosolane pe fațade, ci vrem să evidențiem detaliile arhitecturale într-un mod natural, aproape imperceptibil. Lumina trebuie să devină parte din arhitectură”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
La iluminatul unei structuri istorice ajută mult materialele care au fost folosite – piatra și cărămida reflectă foarte bine lumina și au textură”

B365.ro: “Iluminatul arhitectural este asociat cu clădirile istorice. Poate fi acesta aplicat și în cazul unei clădiri moderne/nou construite? Care ar fi diferența dintre iluminatul arhitectural al unei case istorice versus una nou construită?

Cristian Laurenti: “Când vorbim despre iluminatul arhitectural pentru o clădire modernă, lucrurile se schimbă complet. Nu aș spune că devine mai simplu sau mai complicat, ci doar că sunt două lucruri și moduri de lucru diferite. Spre exemplu, la iluminatul unei structuri istorice ajută mult materialele care au fost folosite – piatra și cărămida reflectă foarte bine lumina și au textură. În schimb, la structurile moderne se folosește mult metal și sticlă, care nu au neapărat textură și absorb lumina, iar asta înseamnă că fasciculul luminos se oprește mult mai aproape de sursă. Din aceste motive, în cazul clădirilor noi, alegem un iluminat care nu se concentrează pe detaliile arhitecturale ale fațadelor care probabil nici nu există, ci se concentrează mai degrabă pe volumul și forma clădirii. Prin urmare, se poate realiza un iluminat modern cu linii LED, de contur sau din interior, poate multicolor RGB, cu jocuri și efecte de lumină”.

Muzeul Literaturii Române. Foto credit: LuceDomotica.
Din păcate, observ că în România meseriile nu mai sunt apreciate și cred ca ăsta este și motivul lipsei școlilor de profil”

B365.ro: Ați făcut studii de design de iluminat, de lighting design? Când a început pasiunea dvs pentru acest domeniu?

Cristian Laurenti: “La bază am școala italiană care ca fundament te învață să te concentrezi întotdeuna pe fiecare detaliu. De exemplu, noi ne uităm și la cum este montată șaiba, respectiv partea nelucioasă să fie mereu către interior, unde nu se vede. Consider că și părțile care nu se văd trebuie să fie frumoase și executate corect. În Italia am studiat și am lucrat în domeniul electric și ulterior m-am perfecționat și în iluminat, care mi-a venit mănușă, având deja și viziunea execuției din spatele iluminatului care este extrem de importantă și de care trebuie să ținem cont întotdeauna la realizarea conceptului. Din păcate, observ că în România meseriile nu mai sunt apreciate și cred ca ăsta este și motivul lipsei școlilor de profil care mai departe duce și la criza forței de muncă, pe care cu toții o resimțim. Am ales să împărtășesc din cunoștințele mele tuturor colegilor cu care am lucrat în România și chiar mergem constant la traininguri în Italia”.

Grădiniță Bucuresti. Foto credit: LuceDomotica.

B365.ro: Credeți că proprietarii clădirilor înțeleg importanța iluminatului arhitectural?

Cristian Laurenti: “Cu trecerea timpului, ne dăm seama că lumea este tot mai bine documentată. A început să vadă deja multe exemple, atât în București, cât și în alte orașe din țară, dar mai ales în orașele din Europa în care călătoresc tot mai des”.

Iluminat arhitectural, Muzeul Theodor Aman. Foto credit: LuceDomotica.
Iubesc Bucureștiul, găsești orice, este multi-etnic, poți să descoperi specialități culinare din multe țări, poți să întâlnești oameni din diferite colțuri ale lumii”

B365.ro: Vă place Bucureștiul? Este o a doua casă pentru dumneavoastră?

Cristian Laurenti: “Bucureștiul cred că a devenit prima casă pentru mine. Eu acum mă gândesc la Italia doar pentru perioada de vacanță. Familia extinsă este în continuare în Italia, dar eu mă consider deja jumătate italian, jumătate român. Gândesc în limba română, m-am apropiat extraordinar de mult de cultura poporului român, cunosc tradițiile și le apreciez, ba chiar dansez cu plăcere hore românești. Unde pun cheile în ușă în fiecare seară acolo este casa mea, iar acum este Bucureștiul. Și România. Iubesc Bucureștiul, găsești orice, este multi-etnic, poți să descoperi specialități culinare din multe țări, poți să întâlnești oameni din diferite colțuri ale lumii. Îmi place și agitația din București, dar în același timp mi-aș fi dorit ca lumea să fie puțin mai relaxată. Îmi plac mult zonele rurale tradiționale ale României, îmi plac oamenii, îmi place să le ascult poveștile și să învăț de la ei, îmi plac peisajele și îmi place că în fiecare zi mai descopăr câte ceva”.

Iluminat rezidențial, proiect LuceDomotica. Foto credit: LuceDomotica.
Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.
Când vorbim de costuri, trebuie avut în vedere că noile tehnologii LED au o durată de viață ridicată dacă sunt montate corespunzător”

B365.ro: Iluminatul arhitectural costă? Mai ales că trăim vremuri în care toată lumea este îndemnată să facă economii.

Cristian Laurenti: “Sigur că orice lucru are un cost, dar din punctul meu de vedere, raportat la valoarea clădirii și a bucuriei pe care ți-o va aduce în suflet, probabil că iluminatul arhitectural nu are un cost mare. Când vorbim de costuri, trebuie avut în vedere că noile tehnologii LED au o durată de viață ridicată dacă sunt montate corespunzător, beneficiază de o mentenanță periodică – așa cum duci mașina la service, așa trebuie să ai grijă și de instalațiile dintr-o casă. În general, producătorii de corpuri de iluminat garantează că produsele au o autonomie de 50.000 de ore, asta însemnând 10-15 ani, în funcție de cât de mult sunt aprinse. După această perioadă, corpurile de iluminat nu se ard, doar încep să piardă ușor din calitatea luminii”.

Foto credit: LuceDomotica.
Frumusețea iluminatului arhitectural este despre ce simți tu când privești o clădire, când ieși seara la plimbare, când vizitezi un oraș nou”

Cristian Laurenti: “În plus, LED-ul a redus drastic consumul de energie electrică. Dacă în trecut aveam produse care consumau de la 50W în sus și ajungeau și până la 500W, acum facem un iluminat arhitectural mult mai frumos cu corpuri de iluminat de 1-2W, 6W sau 10W. Din punctul meu de vedere am coborât în medie consumul de cel puțin șase ori față de ce era înainte cu o performanță mai bună și o durată de viață mai mare, fără a mai fi necesar să înlocuiești becurile an de an.Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să și-l dorească lumea este de a se bucura de frumusețea iluminatului arhitectural. Este despre ce simți tu când privești o clădire, când ieși seara la plimbare, când vizitezi un oraș nou”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Îmi doresc să fac România mai frumoasă în continuare”

B365.ro: Și pentru că suntem la sfârșit de an, ce speranțe aveți pentru anul care vine?

Cristian Laurenti: “Îmi doresc ca lumea să-și dorească în continuare să facă România mai frumoasă și să se bucure de proprietățile lor. Eu mă plimb deseori pe jos prin București, doar așa pot să-mi dau seama de arhitectura superbă a orașului. Sunt cazuri când văd o clădire istorică și îmi imaginez ce frumos ar arăta dacă ar fi iluminată cum trebuie. Îmi doresc să fac România mai frumoasă în continuare. Vreau să aduc o contribuție acestei țări care m-a primit cu brațele deschise și mi-a oferit foarte multe”.

Iluminat rezidențial. Foto credit: LuceDomotica.ro.
Cookies