Andrei Pleşu, despre construcţia unei moschei uriaşe la Bucureşti: Mă deranjează „elefantiazisul”

de:
06 iul. 2015
1 Afișari
Andrei Pleşu, despre construcţia unei moschei uriaşe la Bucureşti: Mă deranjează

„Nu ideea construirii unei moschei în capitala României mă deranjează. În Bucureşti, trăiesc cca 10.000 de musulmani şi e perfect posibil ca cele patru mici lăcaşuri de cult de care dispun în prezent să nu fie îndestulătoare (…) Ceea ce mă deranjează însă este elefantiazisul. Acelaşi elefantiazis care mă deranjează şi în cazul Catedralei Orthodoxe. Asocierea constantă a spiritului cu megalomania, cu iubirea de cantitate, de pompă, de ”slavă deşartă” mi se pare, cel puţin pentru spaţiul răsăritean, o asociere la limita ereziei. Confundăm ”zidirea” interioară, recomandată de Dumnezeu, cu zidăria.”, notează Andrei Pleşu pe blogul său de pe adevărul.ro.

El susţine totodată că „Lucrurile trebuie făcute cu măsură, cu simţul dozajului şi fără măsluirea „de protocol“ a faptelor care ne leagă, sau ne-au “dezlegat” cîndva. În plus, nu putem face abstracţie de context. Lumea musulmană trece, la ora actuală, printr-o perioadă de confuzie şi diviziune. A ajuns să fie – prin abuz, dar nu fără argumente ajutătoare – asimilată cu ideea de ”terorism”.

Scriitorul menţionează în glumă că „Dacă Bucureştiul simte pulsînd în inima sa energia unui centru spiritual al întregii lumi, atunci să mergem pînă la capăt: am putea invita la noi cîţiva experţi din Orientul Îndepărat sau Apropiat, care să ne construiască cea mai mare pagodă din Europa, cea mai mare stupa, cel mai mare templu Shinto şi cea mai mare sinagogă. Comemorativ, am putea înălţa, tot la Bucureşti, şi o replică a piramidei lui Keops. Bucureştiul ar putea deveni, astfel, un parc al tuturor confesiunilor şi religiilor, avînd pe frontispiciu generosul îndemn: „Taoişti, Buddhişti, Musulmani, Mozaici, Confucianişti, Shintoişti, Brahmani din toate ţările, uniţi-vă!“

Guvernul a decis printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani. 

Cookies