Pledoarie pentru plăcerile noastre ‘vinovate’, care nu ar trebui să se numească așa

19 aug. 2021
781 Afișari
Pledoarie pentru plăcerile noastre 'vinovate', care nu ar trebui să se numească așa

Ghilimelele sunt foarte importante.

Această listă mi-a venit în cap în urma unei știri de săptămâna trecută, care spunea că utilizatorii de trotinete vor avea niște semne de circulație în plus, un spațiu la semafor în prima linie și în general recomandarea ca noi, șoferii, să fim mai atenți.

Acesta este un lucru superb, atenția în trafic e minunată, iar faptul că oamenii au posibilitatea să facă într-un cadru mai organizat ceva ce le place (să se dea cu trotineta) este deosebit. DAR cumva, miraculos, se pare că uităm cu toții că de fapt, pentru a te plimba cu trotineta pe un bulevard intens circulat, nu ți se cere să știi nici o regulă de circulație. Noi încurajăm ceva cu un potențial imens de tragedie, fără a le cere acelora care sunt în primul rând în pericol să știe ceva concret despre codul rutier.

Iar aceasta nu este nici măcar o rubrică de educație rutieră. E despre noua atitudine a societății față de tot ce înseamnă plăcere. Manipularea a fost atât de subtilă și de bine făcută încât cred că s-a schimbat inclusiv semnificația cuvântului, iar de cele mai multe ori, ‘plăcerile’ au ajuns să fie în capul nostru ceva ‘vinovat’ sau ceva față de care societatea ne va critica că le avem și le practicăm.

Nu e neapărat clar când s-au schimbat atitudinea și definiția. Am citit la cineva pe Facebook zilele trecute ceva ce voi reproduce aproximativ, fiindcă nu mai țin minte exemplul concret ‘acum zeci de ani, imaginea unui bărbat cu ‘viață bună’ era Sean Connery bronzat, cu o gagică superbă lângă el pe malul unui lac din Italia, cu un pahar în mână și un trabuc în celălalt’. Astăzi, societatea acceptă definiția unei ‘’vieți bune’ ca un om care merge cu un mijloc de transport electric, nu bea, nu fumează, nu mănâncă gluten, zahăr, grăsimi, se culcă la ora 22 și se dă cu SPF 50. Adică un om anti hedonist.

Iată câteva dintre subiectele mele ‘preferate’ când vine vorba de astfel de plăceri

1. Prăjiturile

Dulciurile sunt ceva ce am distrus noi, femeile, lucrând sistematic de-a lungul anilor. De la ‘prăjiturile îngrașă’ s-a ajuns la ‘ƶahărul ne omoară creierul’ și încă o chestie legată de grăsimi, dar am uitat ce. S-a lucrat atât de finuț, încât în mintea majorității femeilor, vederea unei prăjituri în vitrină duce automat la o asociere negativă ‘vai dar mă îngraș’ blabla. Soluția rapidă pentru chestia asta este – logic – că se poate mânca doar puțin. Nu te pune nimeni să termini toată prăjitura, poți să îți faci pofta. Abținerea de la ceva ce îți place nu e un motiv de mândrie, de obicei e doar un masochism. ȘI sadism, în caz că ești în oraș cu o prietenă și o bați la cap ‘ah ce mi-aș dori să mănânc și eu un ecler.’

2. Alcoolul

Aproape de fiecare dată când spun unui concetățean român că beau în fiecare seară câte un pahar de vin/spumant/etc la finalul zilei, ca așa mă relaxez și să mă scot din work mode, reacția cea mai deasă este ‘aoleu’. În capul lor, cei care fac asta sunt ‘alcoolici’ și ‘au o problemă’, fiindcă nu pot distinge între ‘un pahar’ și ‘zece pahare’. Atitudinea tinde către extreme – abținere totală sau exces.

3. Țigările

O discuție în care nu are sens să intrăm, nu e ca și cum vreun fumător crede că face ceva bun pentru sănătate. Dar își asumă asta, pentru plăcere.

4. Soarele

Când lumea află că la plajă mă dau cu ulei fără SPF (Cocosolis forever) și stau la soare cam la orice oră se simte pielea mea confortabilă, se duc să mă programeze din timp la pompe funebre, că nu se știe când va fi nevoie.

5. Mașinile

Dacă noi, femeile, am lăsat prăjiturile să se ducă naibii ca imagine, la mașini dăm vina pe bărbați. Sincer. De la una dintre cele mai mari pasiuni ale oricărui bărbat și un simbol al unui status, mașina a devenit ceva ce trebuie să lăsăm acasă pentru a ne da cu trotineta, ca să ajungem la muncă transpirați și loviți de taximetriști. Jeremy Clarkson și băieții de la Top Gear au muncit degeaba. James Bond a muncit degeaba. Foarte urât.

 

Cum facem să ne luăm bucuriile înapoi? 

Nota B365.ro: Oana mai are si alte articole. Adevărate plăceri, fără ghilimele, pentru cititori/cititoare, cât e vacanța de mare, să vă uitați.


Situația în București se înrăutățește, dar e prea vară afară ca să ne dăm seama

 

Cookies