Play (Clorofilm) @ Festivalul Filmului European

de:
02 mai 2012
0 Afișari
Play (Clorofilm) @ Festivalul Filmului European

Play se bazează pe fapte reale, pe frecventele cazuri de intimidare la vârste fragede. În perioada 2006 – 2008, în centrul oraşului Göteborg, în Suedia, un grup de tineri de 12-14 ani îi jefuiesc pe alţi tineri, printr-o elaborată schemă, „şmecheria cu fratele”, bazându-se mai degrabă pe retorica de „gaşcă”, decât pe violenţă sau agresiune fizică.

Play, Suedia / Danemarca / Finlanda, 2011, 118’, dramă

Regia: Ruben Östlund

Scenariul: Ruben Östlund, Erik Hemmendorff

Imaginea: Marius Dybwad Brandrud

Montajul: Ruben Östlund, Jacob Schulsinger

Muzica: Saunder Juurians, Danny Bensi

Cu: Kevin Vaz, Anas Abdirahman, Sebastian Blykert, Yannick Diakité

Distribuit de: Clorofilm

„Am vrut să atrag atenţia asupra felului în care comportamentul de grup influenţează comportamentul individual. […] Însă ceea ce m-a interesat mai mult a fost felul în care, în ciuda faptului că victimele erau ameninţate, existau momente de compasiune şi chiar solidaritate care marcau dinamica dintre grupuri. Momente în care, pentru scurt timp, personajele ieşeau din paradigma nemiloasei „legi a pumnului”.

Ruben Östlund

Ruben Östlund s-a născut în Suedia, în 1974. A absolvit Şcoala de Film de la Universitatea din Göteborg, unde şi-a şlefuit talentul pentru secvenţe bine gândite, pe care şi l-a descoperit şi antrenat în timpul lungilor partide de schi care au rezultat în trei filme dedicate acestui sport. Este recunoscut pentru simţul umorului şi precizia cu care înfăţişează comportamentul omului ca „animal social”. Play este ce-al treilea film de lungmetraj, a cărui premieră a avut loc la Cannes, fiind selecţionat în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs. Filmul său de debut – The Guitar Mongoloid (2004) a câştigat Premiul FIPRESCI la Moscova în 2005, iar Involuntary (2008) a fost premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2008 şi a fost prezentat în ediţia 2010 a Festivalului Filmului European.

Premii:

Marele Premiu – Festivalul de Film de la Moscova, 2011; Cea mai bună regie – Festivalul de Film de la Tokio, 2011; Cea mai bună regie – Festivalul Internaţional de Film de la Gijón, 2011.

Ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului Filmului European este regizorul Cătălin Mitulescu.

Avem, în fiecare an, în luna mai, un public care caută filmele europene, filme de tot felul. E unul dintre rarele prilejuri pentru a le găsi, aici, în România. Mai întâi în Bucureşti (4-13 mai), apoi şi în ţară, la Braşov (10-13 mai), Timişoara (17-20 mai), Tîrgu-Mureş (17-20 mai) şi Iaşi (24-27 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene la Bucureşti. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor, Arhiva Naţională de Film, Independenţa Film, Clorofilm, Centrul Cultural Reduta Braşov, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran din Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Casa de Cultură a municipiului Iaşi – Mihai Ursach

Cookies