Platonov @ FNT 2011

de:
02 nov. 2011
2 Afișari
Platonov @ FNT 2011

Teatrul Naţional Târgu-Mureş, compania „Tompa Miklós” prezinta spectacolul Platonov

De A.P. Cehov

Traducerea Elbert János

Platonov este o piesă mai rar jucată, probabil din cauză că a devenit cunoscută relativ târziu, în 1920, la şaisprezece ani după moartea autorului, cu ocazia desfiinţării unui seif bancar. Interesul principal al textului (mai degrabă un material dramatic nestructurat, lipsit – de exemplu – de un final clar) constă în modul cum, într-o lume unde traseele personale ale indivizilor sunt determinate de mediul lor social, oamenii pot exista liber, iar cititorul/spectator poate înţelege ce este autentic şi ce este fals în personaje şi în raporturile lor. Platonov este o stranie tragicomedie a singurătăţii, protagonistul apărând ca un anti-Don Juan absurd. El fuge de femeile care îl urmăresc cu dragostea lor, dar tocmai în relaţie cu ele îşi împlineşte trăsătura definitorie a destinului: singurătatea.

Tinerii actori din trupa „Tompa Miklós” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş încearcă să desluşească întreaga complexitate a textului cehovian şi să prezinte, cu mijloace teatrale moderne, povestea lui Platonov ca pe o paradigmă existenţială valabilă şi astăzi.

DISTRIBUŢIA:

VOINIŢEVA, ANNA PETROVNA – Berekméri Katalin

VOINIŢEV, SZERGEJ PAVLOVICS – Bányai Kelemen Barna

SOFIA IEGOROVNA – Moldován Orsolya

GLAGOLIEV, PORFIRI SEMIONOVICI – Zalányi Gyula m.v.

GLAGOLIEV, KIRILL PORFIRIEVICI – Bartha László Zsolt

GREKOVA, MARIA IEFIMOVNA – Gecse Ramóna

TRILECKI, NIKOLAI IVANOVICI – László Csaba

BUGROV, TIMOFEI GORDEIEVICI – Ördög Miklós Levente

PLATONOV, MIHAIL VASILIEVICI – Bokor Barna

ALEXANDRA IVANOVNA – Tompa Klára

OSIP – Korpos András

IAKOV – Meszesi Oszkár

KATIA – Fülöp Beáta / Bekő Fóri Zenkő

Regia: Harsányi Zsolt

Decorul: Adrian Ganea

Costumele: Török Ilka

Light design: Bányai Tamás

Coregrafia: Kis-Luca Kinga

Dramaturgia: Csép Zoltán

Asistent muzical: Dull János

Durată: 3h 10min (cu pauză)

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfasoara la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, si are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată „Focus” se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian.

Cookies