ARHIVA B365

COMISIA de tăiat hârtii, lansată astăzi. Guvernul vrea să debirocratizeze administrația publică

„Astăzi lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisa de tăiat hârtii, platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcționarea administrației care să ducă la o debirocratizare în relația cu cetățenii mai ales. Această platformă online are adresa „maisimplu.gov.ro”, unde o să invităm contribuabilii, cetățenii să ne împărtășească din experiența lor în relația cu administrația și care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administrație li se par complicate și ar putea fi simplificate„, a anunțat prim-ministrul la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a spus că au fost identificate „cazuri absurde”, precum cel al mamelor care au născut și trebuie să depună dosare diferite conținând „cam aceleași tipuri de documente” pentru obținerea unor drepturi legale.

„Am identificat chiar câteva cazuri, aș spune absurde, care se perpetuează în administrație. De exemplu, mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu, de multe ori, cam aceleași tipuri de documente: unul pentru indemnizația de creștere a copilului, altul pentru alocația de stat și un altul pentru stimulentul de reinserție. Aceste trei dosare conțin cam aceleași documente și trebuie să se plimbe de multe ori la aceleași instituții cu trei hârtii în copii diferite. E un caz unde putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar, în așa fel încât administrația să poată să trateze toate cele trei tipuri de indemnizații”, a explicat premierul, citat de Agerpres. 

De asemenea, premierul Cioloş a cerut ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, o urgentare a lansării sistemului informatic pentru depunerea online a proiectelor europene (MySMIS), în condițiile în care s-au înregistrat întârzieri față de data promisă inițial.

„O să vă rog, cât de repede, să dăm drumul la sistemul informatic pentru depunerea proiectelor europene, acel faimos MySMIS. S-a înregistrat deja o întârziere, pentru că am vrut să avem finalizată această platformă online, pentru ca oamenii să poată să își depună aplicațiile pentru proiecte europene direct pe internet și să evităm din nou această birocrație și plimbare pe la sediul diferitelor agenții, dar trebuie dat drumul. O să vă rog, până cel târziu la sfârșitul săptămânii, săptămâna viitoare, să începeți să informați legat de funcționarea sistemului. La fel, ghidurile aplicantului, pe măsură ce ele sunt finalizate, o să vă rog să le faceți publice”, a transmis prim-ministrul, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ciprian Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a anunțat că lansarea MySMIS a fost devansată pentru luna martie.

‘MySMIS este în proces de finalizare. (…) E verificat de mai multe organisme intermediare pentru că la nivel central funcționează și vrem să vedem cum funcționează și la nivel local. E foarte important să nu avem erori pe el. Noi spunem că în luna martie lansăm programul’, a declarat Necula.

Anterior, ministrul de resort, Aura Răducu, spunea că MySMIS va fi operațională începând cu data de 19 februarie, cu o întârziere de aproximativ o lună.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button