ARHIVA B365

Plata datoriei RATB către ANAF, pe agenda CGMB. Sindicaliştii au discutat cu primarul Capitalei

Consilierii generali vor discuta, vineri, un proiect de hotărâre privind alocarea a peste 126 de milioane de lei din bugetul de 515 milioane de lei al RATB pentru plata unei datorii către ANAF, ce provine din taxa pe valoarea adăugată pentru gratuităţile şi reducerile applicate pensionarilor, studenţilor, elevilor etc., în perioada 2007 – 2013.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Alexandru Ichim, a explicat că datoria pe care RATB trebuie să o plătească la ANAF pentru gratuităţile acordate a fost generată de prostul management al regiei, care trebuia să îşi dimensioneze bugetul ţinând cont de decizia de acordare de gratuităţi luată de Consiliul General. 

Cum sindicaliştii din RATB au declarat că au informaţii potrivit cărora 4.300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în aceste condiţii,  Ichim a vorbit despre o „eroare de management a RATB”, care ar fi trebuit să „dimensioneze bugetul necesar pentru buna funcţionare a regiei în anul 2016”.

„RATB este în subordinea directă Consiliului General. Consiliul General, care administrează până la urmă regia de transport public, a decis să achite acum o datorie către ANAF, datorie generată de prostul management al RATB din anii trecuţi„, a mai spus Ichim,  citat de economica.net

Reprezentanţii sindicatelor membre ale Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania 2014 s-au întâlnit, joi, cu primarul general interimar, Răzvan Sava, pentru a discuta pe tema proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii la ANAF a sumei din TVA aferentă gratuităţii la transportul în comun.

„Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) ar putea pierde un sfert din bugetul de 515 milioane de lei alocat pentru 2016, pentru a plăti ANAF odatorie de 126.194.334 lei din TVA aferentă pentru gratuităţi la transportul în comun, conform unei sentinţe civile a Curţii de Apel„, se arată într-un comunicat al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB şi al Asociatiei Profesionale a Transportatorilor APT.

Totodată, discuţiile au vizat concedierea a 4.300 de salariati, diminuarea parcului circulant incepand cu 01.04.2016, neregulile din RATB şi „managementul neperformant si ilegal sustinut si impus la RATB de Consiliul Generalal Municipiului Bucuresti si Conducerea Primariei Municipiului Bucuresti”.

Potrivit sindicaliştilor, în discuţiile cu primarul interimar general, s-a că „în data de 24.03.2016 in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti va fi introdusa pe ordinea de zi cu titlu de rectificare bugetara pe plus amenda ANAF” .

CITEŞTE ŞI RATB are de plătit la ANAF un sfert din buget. Directorul Regiei: „Închidem prăvălia, în cazul ăsta”

„Votul va apartine consilierilor generali. Am fost asigurati ca nu se putea interveni asupra bugetului RATB pe anul 2016 care a fost votat. Interventia asupra bugetului si schimbarea destinatiei fondurilor este asimilata Deturnarii de Fonduri si se pedepseste penal.

Primarul general ne-a asigurat ca nu doreste concedierea salariatilor RATB si ca acestia pot fi incredintati ca nu isi vor pierde locurile de munca.

Primarul general ne-a asigurat ca doreste si sustine ca transportul public sa fie demn de o capitala europeana si se va implica pentru ca acesta sa se desfasoare la capacitatea maxima a parcului auto. A promis ca va raspunde invitatiei si va veni in autobaze, depouri si Uzina de Reparatii pentru a vedea la fata locului problemele cu care ne confruntam.

 La acest punct i-am solicitat sa trimita controlul la RATB pentru a cerceta achizitiile si celalalte fapte cu iz penal sesizate. Am aflat cu stupoare ca, desi ne aflam in subordinea Primariei Generale, aceasta nu are drept de control. Am solicitat sa se gaseasca o forma de control si PrimarulGeneral al Municipiului Bucuresti Razvan Sava a promis ca in data de 31.03.2016 pe ordinea de zi se va afla infiintarea unui corp de control.

Am solicitat intrarea in legalitate si punerea infunctie a Consiliului de Administratie al RATB care a fost selectat de comisie. Primarul General al Municipiului Bucuresti Razvan Savaa promis ca in data de 31.03.2016 pe ordinea de zi se va afla numirea noului Consiliu de Administratie al RATB„, se mai precizează în comunicat.

Sindicaliştii au anunţat în urmă cu câteva zile că intenţionează să protesteze, vineri, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei, însă, în urma discuţiei cu Răzvan Sava, au renunţat. 

Pentru ca am fost asigurati ca vina pentru problemele RATB-ului apartine exclusiv conducerii RATB-ului, dupa intalnirea cu Primarul General al Municipiului Bucuresti Razvan Sava am fost la comisia de adunari publice si am anulat protestul din data de 25.03.2016. Pentru a aduce la cunostinta opiniei publice abuzurile, coruptia si MAFIA care sufoca RATB-ul, am hotarat sa organizam protestul cu nr 18, indata de 01.04.2016, intre orele 11:30 si 14:30 in localitatea Bucuresti, la sediul RATB din B-dul Dinicu Golescunr.1, sector 1, Bucuresti”, se mai arată în comunicat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button