ARHIVA B365

Planurile ministrului Mediului: înfiinţarea de ECOPARCURI, centre care colectează lucrurile vechi

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, vrea sa lanseze un program prin care sa creeze magazine specializate in vanzarea vrac. „O retea de magazine „zero waste’, magazine fara ambalaje, unde se poate vinde la vrac ceea ce ar reduce si risipa de alimente si ar reduce si deseurile de ambalaj.” Produsele vrac sunt si mai ieftine.

Raluca Fiser, presedinte Green Report: „Vom putea cumpara acelasi produs la un pret mai convenabil pentru ca acel ambalaj dispare, ambalajul este un cost nu numai de impachetat, de material, de printat, si de marketing, e si greutate care se pune la transport.”

In plus autoritatile se gandesc sa finanteze crearea de ecoparcuri. „Ecoparc este un model in care cetatenii doneaza produse de care nu mai au nevoie, ele sunt reparate si revandute la preturi accesibile. Este un model care functioneaza foarte bine in Suedia”, spune Cristiana Pasca Palmer, ministrul mediului.

In Romania, colectam selectiv doar 13 la suta din deseuri, restul de 87 la suta merg de-a valma la groapa de gunoi.

Colectarea selectiva trebuie sa ajunga la 50 la suta pana in 2020, altfel Uniunea Europeana ne va impune penalitati financiare de 200 de mii de euro pe zi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button