Planul Urbanistic General al Capitalei rămâne valabil. Nicușor Dan: Reclamantul a renunțat la cererea de anulare

03 mai 2023
1021 afișări
Planul Urbanistic General al Capitalei rămâne valabil. Nicușor Dan: Reclamantul a renunțat la cererea de anulare
Planul Urbanistic General al Capitalei rămâne valabil. Nicușor Dan: Reclamantul a renunțat la cererea de anulare | Sursă Foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei a anunțat astăzi, 2 mai 2023, că Planul Urbanistic General al Bucureștiului va rămâne, pentru un moment, valabil. În 2022, Tribunalul București a anulat documentul ce a fost aprobat în 2000, în urma proces.

Planul Urbanistic General al Capitalei rămâne valabil

Motivul pentru care Planul Urbanistic General al Capitalei, document în baza căruia s-a construit în oraș timp de mai bine de 20 de ani a fost următorul: Actul a fost aprobat nelegal.

Cu toate că decizia luată de Tribunalul București în 2022 a fost una favorabilă pentru persoana ce a pornit acest proces, reclamantul a renunțat la cererea de anulare.

În iunie 2022 când Tribunalul București a anulat în primă instanță Planul Urbanistic General am îndemnat la calm, spunând că este foarte puțin probabil ca hotărârea să nu fie desființată în recurs.

Azi, în primul termen al recursului, reclamantul a renunțat la cererea de anulare. Planul Urbanistic General al Bucureștiului rămâne valabil, a transmis Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Ce reprezenta anularea PUG-ului

În situația în care documentul ar fi fost anulat definitiv, autorizațiile de construire ar fi putut fi date în centrul orașului, în baza PUZ-ului de zone construite protejate.

De asemenea, prin anularea PUG-ului, anumite spațiile verzi din București și-ar fi pierdut protecția. În același timp, altele ar fi căpătat această protecție. Actul aprobat în 2000 permitea betonarea anumitor zone verzi.

Primarul General al Capitalei a anunțat și că instanța de judecată a respins mai multe cereri de anulare a Planului Urbanistic General. Acestea au fost formulate de diverse ONG-uri.

ONG-uri iresponsabile apropiate de speculatorii imobiliari au inițiat alte dosare de anulare a Planului Urbanistic General, instanțele le-au respins pe toate, declară Nicușor Dan.

La începutul anului 2023, PMB a deblocat elaborarea noului PUG. Actul era blocat din anul 2014, prin semnarea unui act adițional ce a permis reluarea lucrărilor. Prima versiune a noului Plan Urbanistic General ar putea fi gata la finalul anului 2023, conform HotNews.ro.

În 2024 va începe avizarea acestuia, după cum a anunțat edilul Nicușor Dan.

Cookies