Planul superb de weekend de Florii în București

13 apr. 2022
945 Afișari
Planul superb de weekend de Florii în București
Planul superb de weekend de Florii în București

Aproape în fiecare zi descopăr noi motive să iubesc acest oraș mare, drăguț, uneori murdărel, dar întotdeauna frumos, iar motivele sunt parcă mai multe primăvara.

În perioada asta, în care copacii înverzesc, boscheții se umplu de flori mici și colorate, iar în oraș apar exterminatori ai Primăriei în costume de cosmonaut, care joacă în filmul Moartea Căpușelor 2022, cu stropitorile lor lungi, ne amintim cât de romantic poate fi Bucureștiul și de ce suntem aici.

Iar nimic nu se compară cu weekendurile de primăvară după o iarnă friguroasă.

Sâmbăta trecută, în timp ce priveam resemnată câinele cum se tăvălea într-o pasăre decedată de pe bulevard, mi-am dat seama că, de vreo 10 ani, ritualul meu de weekend de primăvară în București conține variațiuni pe aceeași temă, care mă fac extrem de fericită.

Încep de sâmbătă dimineață.

În funcție de cât am băut (sau nu) în seara precedentă, consum cantități corespunzătoare de cafea și/sau Pepsi în timp ce mă uit la filmulețe Vogue Beauty Secrets pe televizor, unde celebrități de la Hollywood ne împărtășesc cum sunt ele superbe fiindcă își fac măști de față cu ouț și avocado, nu datorită sutelor de milioane de dolari din cont.

Cobor privirea către câine, care mă fixează insistent, semn că dorește să ieșim la toaletă. Plimbarea cainelui de sâmbătă dimineața coincide mai întotdeauna cu drumul la piață, pe jos. Ne plimbăm pe bulevardul înverzit, copiii vin să se joace cu ea (câinele e cățea), păsările ciripesc.

Încalc legea lăsându-mi câinele să facă doi, trei pași pe iarbă și, dimpreună cu toți ceilalți posesori de animale de companie, de asemenea, o încalc neavând matură și făraș la mine. Ca toată lumea, am doar pungi. La lege scrie clar: Art. 34 (1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii, în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

  1. a) să deţină asupra sa materialele necesare (făraş, mătură, pungă, etc) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice.

Evident că deținem cu toții pungi, există foarte rar creștini prin cartier care nu strâng după animalele lor și oricum li se face scandal imediat de către noi, ceilalți posesori. Dar îmi imaginez ziua în care s-a scris legea  – niște oameni care nu mai văzusera câini în viața lor au primit temă să scrie un articol de lege și s-au gândit ‘frate, cum facem, nu putem să le zicem ăstora că nu ne pricepem la subiect. Cum or strânge oamenii după câini? Cu mătura și fărașul, evident, și punem și ‘etc’ la final, în caz de ceva.’

Paranteză – acesta este un exemplu pe care îl dădeam tuturor atunci când mi se parea o aberație să porți mască singur pe stradă și îi întrebam pe ceilalți de ce poartă și mi se răspundea că ‘așa e legea’. Legea spune și că eu sunt obligată să plec cu mătura de acasă în fiecare zi când scot câinele. 

Revenind la sâmbata mea idilică.

Ajungem la piața volantă de weekend unde, din nou, legal câinii nu au voie, dar este plin de căței veniți la piață cu stăpânii și toată lumea îi adoră, de la vânzători la clienți. Cumpăr zacuscă cu ghebe de la un domn din Câmpulung, telemea proaspătă de la un domn care nu știu de unde e, ridichi, ștevie, lobodă, borș și pâine cu cartofi.

Mă întorc cu sarsanalele la subțiori, cu câinele după mine, care găsește niște Bake rolls lângă un gunoi. Este cea mai bună zi din viața ei, ca toate zilele, de altfel.

Se ajunge acasă unde se execută cu religiozitate ciorba de ștevie și lobodă. Nu există ceva mai bun în acest univers decat ciorba de ștevie primăvara. Se constată cu stupoare că am uitat să iau smântână, așa că se descinde cu tristețe la supermarket. La prânz, se consumă o cantitată impresionantă de ciorbă de ștevie, motiv pentru care mi se face brusc somn.

Se doarme lemn de după amiază.

Spre seară, se primește mesaj pe grup ‘Cine iese în seara asta like aici să știm câte mese rezervăm’. De câțiva ani, dansez salsa și bachata, iar weekendul ăsta, ca în majoritatea weekendurilor, ieșim în Rio, cel mai cunoscut și frumos club latino din București. Unde, întâmplător, au și cocktailuri Hugo foarte bune.

Se îndepărtează mirosul de ștevie de la prânz de pe persoana mea fizică prin spălare (dacă am noroc în ziua respectivă, chiar cu apă caldă), se execută buclele și machiajul și se pleacă la Pregătirea Miresei.

Pregătirea Miresei este o activitate foarte importantă pre-club, în care se merge la cineva acasă și se savurează ce s-a achiziționat în prealabil de la magazinul Alcool Discount.

Se merge în club, unde se dansează și se râde mult de tot.

Duminică dimineața se ia de la capăt admiratul orașului pe bulevard.  

Nu mai știu unde, dar am văzut scris mai demult – ‘Diminețile de duminică sunt cele mai frumoase, durează până luni.’ Și chiar așa e. Mai ales în Bucureștiul de primăvară.

Nota B365.ro: dacă n-aveți cățea de plimbat în scopul realizării unui weekend în București perfect ca al Oanei, există opțiuni pune nouă la dispoziție tot de Oana (

Cookies