Ne e frică de „Marele Cutremur din București”? Guvernul promite: Capitala va atrage bani pentru protecția în fața seismelor

19 feb. 2021
165 Afișari
Ne e frică de

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, anunță că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi gata până în luna martie.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă mai multe proiecte reformiste vor fi trimise spre aprobare la Comisia Europeană.

Ministrul Cristian Ghinea susține că Bucureştiul poate atrage sume de bani considerabile prin acest plan european mai ales pentru protecţia în faţa seismelor.

”Bucureștiul este capitala europeană cea mai expusă, cea mai vulnerabilă la seism. Dacă vine mâine în București un seism de peste 7 grade, toată țara va fi cu gura pe noi, ce ați făcut că nu ne-ați pregătit pentru seism. Sunt planuri seismice, șamd, nu se mișcă de acolo. Cadrul legal este absolut îmbâcsit. Dacă se deblochează, venim cu o formulă de finanțare pentru refacerea clădirilor”, a declarat Ghinea.

Și preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi gata curând, spunând că se pot obține fonduri semnificative.

”Avem la dipoziţie peste 30 de miliarde de euro, care pot fi folosiţi pentru a pune la punct lucrurile la noi în ţară”, a spus şeful statului.

Cu peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, lac de acumulare și un baraj vechi, cea mai mare rețea de distribuție a gazului din țară, Bucureștiul se află printre orașele europene cu cel mai ridicat risc de dezastre și în primele 10 orașe din lume ca vulnerabilitate la riscul seismic.

Conform Băncii Mondiale, un cutremur similar celui din 1977 ar produce pagube de peste 10 miliarde de euro. Conform exercițiului Seism 2018, derulat de Departamentul pentru Situații de Urgență, în cazul unui cutremur de 7,5 grade, în București ar fi peste 3.000 de morți și alți 45.000 de oameni, răniți, dispăruți și sinistrați.

Cookies