Planul de Acțiune pentru Oraș Verde promite transformări uriașe pentru București. Mașinile poluante vor avea acces limitat în centrul orașului, iar flota STB va fi prietenoasă cu mediul, printre altele

16 apr. 2025
3513 afișări
Planul de Acțiune pentru Oraș Verde promite transformări uriașe pentru București. Mașinile poluante vor avea acces limitat în centrul orașului, iar flota STB va fi prietenoasă cu mediul, printre altele
Planul de Acțiune pentru Oraș Verde promite transformări uriașe pentru București. Mașinile poluante vor avea acces limitat în centrul orașului, iar flota STB va fi prietenoasă cu mediul, printre altele. Foto: Agerpres

Primăria Generală anunță că municipiul București a lansat oficial Planul de Acțiune pentru Oraș Verde (PAOV). Acest plan este un demers strategic de transformare urbană și este derulat sub egida Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu experți naționali și internaționali, spun reprezentanții municipalității.

Bucureștiul a lansat Planul de Acțiune pentru Oraș Verde

Planul de Acțiune pentru Oraș Verde își propune să îmbunătățească condițiile de viață ale bucureștenilor prin reducerea poluării. Totodată, PAOV își propune să crească eficiența energetică, să se extindă spațiile verzi și să se dezvolte o infrastructură urbană modernă, digitală și incluzivă.

Bucureștiul se va transforma într-un oraș care respiră, inspiră și care funcționează pentru toți cei care locuiesc aici, spune Lucian Judele, Administratorul Public al Municipiului București.

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV) nu este doar un proiect tehnic sau administrativ. Este un angajament pe termen lung pentru transformari sistemice de impact. Este dovada că putem transforma real Bucureștiul într-un oraș care respiră, care inspiră și care funcționează pentru toți locuitorii săi. Nu este despre promisiuni, ci despre structură, priorități și instrumente reale. Este un plan pentru un oraș care pune oamenii în centru, care valorifică resursele, care se dezvoltă cu grijă și cu viziune. Ne dorim un oraș care să răspundă nevoilor generației de azi și să inspire generațiile viitoare, a spus Judele, într-un comunicat transmis de PMB.

Provocările orașului au fost cartografiate și au fost analizate performanțele din 6 domenii cheie

Au fost cartografiate provocările Bucureștiului, au fost analizate performanțele instituționale și de infrastructură din 6 domenii esențiale: transport, energie, deșeuri, clădiri, apă și utilizarea terenurilor. La acestea au fost adăugate și teme transversale: calitatea aerului, digitalizare, incluziune socială și adaptarea climatică, explică Venera Vlad, Director Asociat, Coordonator infrastructură România și Bulgaria, BERD:

Acest proces a fost ghidat de o echipă internațională de experți și de specialiști ADIZMB, dar, mai ales, a fost construit împreună cu dumneavoastră. Peste 4.000 de persoane au fost implicate în procesul de consultare. Am lucrat împreună pentru ca acest plan să nu fie doar un document strategic – ci un instrument de lucru practic și imediat aplicabil în realitatea orașului nostru.

Beneficiile estimate sunt concrete: emisii de 1,1 milioane tone CO₂ evitate anual, 387 de locuri de muncă noi, dar și acces echitabil la servicii urbane, spații verzi și mobilitate sigură. Sumarizând putem spune ca vizăm o creștere a calității vieții bucureștenilor.

Cum se va transforma orașul | Acțiunile cheie din PAOV

Pentru a răspunde provocărilor de mediu și sociale identificate în analiza tehnică, PAOV propune o serie de intervenții strategice în fiecare dintre cele opt domenii prioritare. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai relevante acțiuni planificate, care reflectă direcția de transformare a Bucureștiului, anunță municipalitatea.

1. Transport urban – o mobilitate mai curată și mai eficientă

Unul dintre obiectivele centrale ale planului este să transforme flota de transport public într-o flotă cu emisii net-zero. Ar urma să fie cumpărate noi autobuze electrice și hibride, să fie modernizate tramvaiele și troleibuzelor din parcul STB și să fie digitalizate rutele și stațiile.

Totodată, este prevăzută implementarea unei Zone cu Emisii Reduse (LEZ), care va limita accesul vehiculelor poluante în centrul Bucureștiului și va contribui la îmbunătățirea calității aerului.

2. Energie – decarbonizarea sistemului de termoficare

Decarbonizarea sistemului de termoficare din Capitală, care în prezent alimentează peste jumătate din imobile, dar este bazat în mare parte pe combustibili fosili, este cel mai îndrăzneț proiect prevăzut în PAOV.

Planul propune tranziția către surse regenerabile (biomasă, pompe de căldură, cogenerare de înaltă eficiență), dar și modernizarea infrastructurii de distribuție.

O componentă importantă a acestui efort va fi desemnarea unui Manager Energetic Municipal care va coordona strategia energetică a Capitalei și va integra măsuri de eficiență în toate sectoarele municipale.

3. Clădiri – eficiență, siguranță și confort pentru locuitori

În domeniul construcțiilor, o acțiune prioritară vizează reabilitarea termică și modernizarea sistemelor HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) pentru clădirile rezidențiale și publice. Prin creșterea eficienței energetice, se urmărește nu doar reducerea consumului și a costurilor pentru locatari, ci și combaterea sărăciei energetice, în special în rândul populației vulnerabile. De asemenea, se are în vedere consolidarea clădirilor cu risc seismic și adaptarea acestora la noile condiții climatice (izolații, protecție împotriva supraîncălzirii, sisteme inteligente de monitorizare).

4. Deșeuri – un sistem modern, circular și integrat

Se vor face investiții într-un centru de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere, dar și în infrastructura pentru colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări.

Se va introduce și un sistem de tip „plătești pentru cât arunci” în toate sectoarele Bucureștiului, care va stimula reducerea cantităților de deșeuri generate și va încuraja bucureștenii să participe activ la colectarea separată. Aceste măsuri vor contribui la alinierea orașului la obiectivele europene și naționale privind economia circulară.

5. Apă și ape uzate – infrastructură durabilă și protecția resurselor

În sectorul apei, una dintre cele mai importante acțiuni este modernizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă și canalizare, pentru a asigura servicii de calitate în toate cartierele orașului. În plus, se vor implementa soluții bazate pe natură – precum sisteme urbane durabile de drenaj (SuDS) – pentru a reduce riscul de inundații în zonele vulnerabile și pentru a gestiona apele pluviale într-un mod sustenabil. Investiții sunt prevăzute și în reutilizarea apelor tratate și îmbunătățirea tehnologiilor pentru tratarea apelor industriale.

6. Utilizarea terenului și spațiile verzi – orașul respiră din nou

Pentru a combate deficitul cronic de spații verzi accesibile, în PAOV sunt prevăzute și noi parcuri în zonele dens populate și regenerarea urbană a spațiilor degradate. Un proiect major îl constituie Centura Verde a orașului – o inițiativă amplă de împădurire și reconectare ecologică a zonelor periurbane. În paralel, va fi înființat un Centru de Planificare Urbană care va coordona coerent investițiile și dezvoltările urbane, cu accent pe densificare inteligentă, accesibilitate și calitate arhitecturală.

7. Calitatea aerului– pentru un București respirabil

Un sistem integrat de monitorizare a calității aerului va fi implementat în tot orașul și va fi conectat la platforme digitale care vor permite informarea în timp real a oamenilor și luarea de decizii bazate pe date.

8. Oraș inteligent – pentru un București digital

Orașul va investi într-o infrastructură digitală interoperabilă care să permită colectarea și analiza de date din multiple domenii – transport, energie, mediu, servicii publice – pentru o guvernanță mai eficientă, predictivă și transparentă.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies