Plângere penală împotriva polițiștilor și jandarmilor care au evacuat o clădire de pe strada Anton Pann din București. Oamenii au fost scoși cu forța din case, în toiul iernii

23 mart. 2023
359 afișări
Plângere penală împotriva polițiștilor și jandarmilor care au evacuat o clădire de pe strada Anton Pann din București. Oamenii au fost scoși cu forța din case, în toiul iernii
Plângere penală împotriva polițiștilor și jandarmilor care au evacuat o clădire de pe strada Anton Pann din București. Oamenii au fost scoși cu forța din case, în toiul iernii. Imagine simbol: Unsplash

Mai multe persoane au depus plângere penală împotriva jandarmilor și polițiștilor care i-au scos cu forța din case, în toiul iernii.

Oamenii legi nu au prezentat niciun act în momentul în care i-au evacuat pe locatari din locuințe.

Acțiunea s-a petrecut pe strada Anton Pann nr. 7-9 din București.

Accesul în locuințe le-a fost interzis persoanelor prin grilaj și lacăt

În luna decembrie 2022, mai multe persoane au fost scose cu forța din locuințele lor de pe strada Anton Pann, de către jandarmi și polițiști. Acestea au depus plângere penală împotriva lor, conform Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.

În plângere se menționează că:

În data de 7 decembrie 2022, la ora 9 dimineața, în jur de 20 de persoane am fost scoase cu forța din casele noastre de la adresa din București, strada Anton Pann, nr. 7-9 de către jandarmi și polițiști a căror identitate nu o știm, întrucât au refuzat să se identifice. Ulterior, accesul în imobil ne-a fost interzis, cu grilaj și lacăt, fără temei legal, fiind în continuare privați de folosința bunului imobil în care locuiam.”

Polițiștii susțin că imobilul era ocupat de persoane fără domiciliu.

Ce susțin polițiștii implicați

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire a povestit, pe scurt, ce susține poliția și ce spune Codul Penal:

  • Polițiștii susțin că imobilul era ocupat abuziv de persoane fără domiciliu. Dar Poliția Română nu are competența să evacueze oameni din imobile proprietate privată în lipsa unui titlu executoriu obținut într-o instanță civilă și fără un executor judecătoresc
  • Polițiștii Susțin că imobilul se afla în stare avansată de degradare. Dar Poliția Română nu are atribuția de a constata starea de degradare a unui imobil proprietate privată, iar imobilul nu este pe lista celor cu risc seismic.
    În plus, are întâietate informarea locatarilor înaintea oricăror demersuri de evacuare, informare care oferă un preaviz și propune soluții alternative de locuire.
  • Polițiștii susțin că imobilul este cunoscut ca locație unde se adăpostesc ilegal persoane cu antecedente penale. Dar Codul Penal nu permit evacuarea totală și pe termen nedeterminat a unor persoane ce nu sunt nici măcar părți în acel proces, ci, doar pe durata efectuării percheziției.
  • Polițiștii susțin că imobilul era impropriu condițiilor de locuit, fără racordarea la sistemul electric, apă și canalizare. Dar imobilul era branșat la electricitate, iar debranșarea a avut loc în momentul evacuării, deși facturile erau plătite.

A fost cerută identificarea agenților de poliție și a jandarmilor implicați și declanșarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • tortură
  • violare la domiciliu
  • abuz în serviciu

Ce au povestit persoanele evacuate

Conform libertatea.ro, persoanele evacuate în luna decembrie au povestit cele întâmplate.

Vecinii zonei au spus că imobilul care a fost evacuat era o clădire dezafectată la exterior, dar care găzduia înăuntru câteva familii:

E o clădire care arată dezafectată din exterior, însă la interior trăiesc multe familii de zeci de ani. Pe lângă ele și-au făcut apariția, de-a lungul anilor, și persoane fără adăpost”

O locatară a povestit că era la muncă când a fost anunțată că ușile au fost sparte de către jandarmi, iar oamenii evacuați:

Am fost anunțați că au fost sparte ușile și le-au zis tuturor să iasă” a povestit femeia.

Locuitorii și-au povestit pe repede-înainte situația, pentru Libertatea. Au spus că au plătit o vreme chirie la stat până la retrocedarea imobilului către o persoană care a revendicat clădirea și terenul.

De atunci, recunosc unii dintre ei, locuiau în bloc pe baza unei înțelegeri verbale cu o persoană din Israel pe care o denumesc proprietar.

Noi am vorbit cu proprietarul, care ne-a spus să ne luăm lemne, că până în primăvară putem să stăm. Acum am fi vrut să ne dea și nouă un termen de 2-3 zile, o săptămână, e ajunul sărbătorilor. Nu avem unde pleca. Suntem bolnavi. Nu ne-au zis nimic. Jandarmii au spart ușile și afară. Nu ne-a dat nimeni nicio explicație, nu ne-au arătat niciun document.” au povestit locatarii

În baza plângerii penale depuse, locaatrii speră să li se facă dreptate.

Vezi plângerea penală AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies