Plângere penală împotriva lui Oprescu și Chiliman pentru demolarea clădirilor din Str.Christian Tell

de:
14 oct. 2013
1 Afișari
Plângere penală împotriva lui Oprescu și Chiliman pentru demolarea clădirilor din Str.Christian Tell

Nicuşor Dan a declarat luni, pentru B365.ro, că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a contestat deja în instanţă avizul de demolare a imobilelor din str. Christian Tell nr. 16, 16B şi 18, emis de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional al Municipiului Bucureşti (DCPCNMB) şi, totodată, va face plângere penală împotriva secretarului de stat Radu Boroianu, a semnatarilor avizului de desfiinţare emis de Directia pentru Cultură, respectiv Marius Damian şi Sergiu Luchian, a primarului general, arhitectului-şef şi celorlalţi semnatari ai autorizaţiei de desfiinţare şi împotriva primarului Sectorului 1 şi a celorlalţi semnatari ai avizului primarului Sectorului 1.

„Este deja un proces deschis împotriva Direcţiei pentru Cultură din subordinea Ministerului Culturii, în cazul clădirilor istorice din Str. Christian Tell. Procesul a fost intentat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru că Direcţia pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, nu era competentă, ci trebuia Ministerul însuşi să emită autorizaţia de demolare. Au mai fost două decizii irevocabile în dosare similare în care Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Ministerul Culturii era competent şi nu Direcţia pentru Cultură. Ei ştiau asta şi cu toate astea au dat acest aviz. Vom ataca şi autorizaţia de demolare în baza cărora s-a demolat şi autorizaţia de construire, în momentul în care va fi emisă”, a declarat, pentru B365.ro, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Preşedintele ONG-ului a mai precizat că este convins că va câştiga procesul intentat împotriva Direcţiei pentru Cultură, pentru eliberarea avizului de demolare a clădirilor din Str. Christian Tell nr. 16, 16B şi 18, în contextul în care a mai câştigat două procese în cazuri similare, cele ale imobilelor din Şos. Kiseleff 39 şi Şos. Kiseleff 45.

Sâmbătă, Romtal Invest, compania care a primit avizul de demolare, a trimis un comunicat de presă, în care anunţa că toate avizele si autorizatiile necesare proiectului de dezvoltare imobiliara au fost emise conform legii. Desfiintarea cladirilor, programată sâmbătă, a fost efectuată in baza autorizatiei de desfiintare emisa de Primaria Municipiului Bucuresti, pe baza tuturor avizelor cerute de lege, inclusiv avizul Primarului Sectorului 1, au precizat reprezentanţii companiei. „Totodata, documentatia depusa in cadrul procedurii de avizare contine si un studiu istoric relevant, care argumenteaza ca aceste cladiri nu intra in categoria monumentelor istorice”, se mai specifica în comunicatul trimis de dezvoltator.

„În momentul în care ei au avut autorizaţia, atâta timp cât nu a existat un tribunal care să spună că autorizaţia e ilegală, ea este considerată a fi legală. Având autorizaţia în mână, ei au demolat şi nu se consideră a fi în ilegalitate. Acum, dacă autorizaţia este legală sau nu, asta urmează să constate instanţa”, a replicat Nicuşor Dan.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiului a mai precizat anterior că, urmare a faptului ca imobilele se gasesc intr-o zona construita protejata si in zona de protectie a doua monumente istorice clasa A, pentru demolarea lor este nevoie de autorizatie de desfiintare emisa de Primarul General, care la randul ei are nevoie de:

– aviz de desfiintare emis de Ministerul Culturii

– aviz de desfiintare emis de Primarul Sectorului 1

– alte avize.

Primarul general a emis o autorizatie de desfiintare in data de 2 octombrie 2013 in baza:

– avizului de desfiintare emis in 7 noiembrie 2012 de Directia pentru Cultura Bucuresti (structura locala a Ministerului Culturii)

– avizului de desfiintare emis in 23 august 2013 de Primarul Sectorului 1

– altor avize.

Primarul Sectorului 1 a emis avizul de desfiintare in 23 august 2013 desi in 21 noiembrie 2012 emisese aviz negativ (Vezi AICI și AICI avizul), in care scria „intrucat propunerea de desfiintare a constructiei […] contravine caracterului arhitectural al zonei si duce la pierderea unei cladiri cu valoare istorica, ambientala si estetica deosebita, prezentul aviz nu este valabil pentru emiterea autorizatiei de desfiintare”.

„Proprietarul a actionat in instanta pe primarul Sectorului 1 prin dosarul 2430/3/2013 si a pierdut irevocabil in data de 27 martie 2013. Cu procesul castigat, Primarul Sectorului 1 isi schimba decizia si emite in 23 august 2013 aviz pozitiv pentru demolare.

Chiar si avand la baza avizul primarului Sectorului 1, autorizatia emisa de primarul general este ilegala. Primarul general stia ca nu poate emite autorizatia fara avizul Ministerului Culturii, avizul Directiei pentru Cultura fiind insuficient”, se mai preciza în comunicatul remis, sâmbătă, de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Propunerea de clasare a imobilelor ca monumente istorice

Imobilul de la nr. 16B este un imobil construit în jurul anului 1920, fara valoarea celorlalte doua, potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Cladirile principale, de la nr. 16 si 18, au fost construite in anul 1895, cu o arhitectura valoroasa prin coerenta si rara prin solutia arhitecturala aleasa (in special dispunerea pavilionului circular). Cladirea de la nr. 16 a apartinut pictorului Alexandru Ghika, fratele sfantului Vladimir Ghika. Vladimir Ghika a locuit el insusi in cladire o perioada, potrivit ONG-ului.

Cele două imobile nu sunt clasificate ca monumente istorice, deși reputatul profesor Nicolae Lascu a intocmit studii istorice care atesta ca imobilele din str. Christian Tell nr. 16 si 18 au valoare de monumente istorice, iar Ordinul Arhitectilor din Romania a solicitat Ministerului Culturii includerea imobilelor in Lista Monumentelor Istorice.

Procedura legala in aceasta situatie este ca Ministerul Culturii sa puna studiile istorice in dezbaterea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, care sa decida prin vot asupra includerii sau nu a imobilelor in Lista Monumentelor Istorice, mai spun reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

„Secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu a blocat in mod abuziv aceasta procedura, fara sa transmita, asa cum legea il obliga, studiile istorice Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice”, declară Nicușor Dan.

Mai mult, Nicușor Dan spune că arhitectul-sef al Primariei Generale minte cand spune ca a emis autorizatia in baza unei hotarari judecatoresti.

„Nu a existat niciun proces prin care proprietarul sa fi cerut primarului general emiterea unei autorizatii de desfiintare. Exista doua procese prin care Asociatia Salvati Bucurestiul a contestat avizul Directiei pentru Cultura:

– dosarul 21414/3/2013 prin care s-a solicitat anularea avizului; pentru acest dosar nu s-a fixat primul termen

– dosarul 44624/3/2012 prin care s-a solicitat suspendarea avizului pana la judecarea dosarului 21414/3/2013″.

Asociatia Salvati Bucurestiul a pierdut procesul din dosarul 44624/3/2012, insa instanta nu a apreciat ca avizul Directiei pentru Cultura este legal. Instanta a retinut doar „Curtea constata ca nu se poate pronunta asupra aprecierilor recurentului – reclamant [Asociatia Salvati Bucurestiul] […] aspecte ce constituie, in optica instantei de control judiciar, o chestiune de fond care depaseste limitele procedurii sumare a suspendarii executariiactului administrativ„, este explicat in comunicatul remis, sâmbătă, de Asociatia Salvati Bucurestiul.

Cookies