Plângere penală a DGASMB împotriva DSP Bucureşti! 75 de persoane, depistate cu coronavirus

de:
25 mai 2020
10 Afișari
Plângere penală a DGASMB împotriva DSP Bucureşti! 75 de persoane, depistate cu coronavirus

În consecinţă, după ce a aşteptat timp de 3 zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidenţial din Berceni, pentru a urgenta procedura şi pentru a suplini lipsa de reacţie a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, personalul centrelor rezidenţiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testaţi la apariţia primului caz sau a simptomelor.

DGASMB informează că testarea celor 479 de persoane (personal şi beneficiari) s-a efectuat vineri şi sâmbătă, după ce un beneficiar al centrului a fost internat în spital pentru o afecţiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

În prezent, toţi beneficiarii şi angajaţii care au fost depistaţi pozitivi sunt asimptomatici şi au fost internaţi, în funcţie de patologiile asociate, la spitalele Colentina, dr. Victor Babeş, dr. Marius Nasta, Monza şi spitalul de la institutul „Ana Aslan” din Otopeni.

La Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Dependente – Berceni au fost întreprinse măsuri de siguranţă sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranţă medicală şi decontaminarea incintelor cu substanţe puternic virucide.

Menţionăm că angajaţii DGASMB au fost testaţi ultima oară în data de 9 mai, după finalizarea perioadei de autoizolare la locul de muncă, rezultatele fiind negative pentru tot personalul.

Știre inițială:

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a efectuat un control la un centru rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente, ocazie cu care s-au constatat 75 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar şi că nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar şi administrativ, toate măsurile care să prevină apariţia sau răspândirea de boli.

Pentru neinstituirea şi neaplicarea de către personalul medico-sanitar şi administrativ a măsurilor care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile a fost aplicată amendă contravenţională persoanei responsabile, conform prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000 de lei, se arată într-un comunicat al MS, transmis luni AGERPRES.

Potrivit MS, urmare a apariţiei cazurilor confirmate de SARS-CoV-2 pozitiv în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente, atât din rândul personalului medical şi de îngrijire, cât şi din cadrul persoanelor internate, personalul de specialitate de la DSP Bucureşti a efectuat un control pe 24 mai.

Sursa citată a precizat că, în urma acţiunii de control, au fost constatate următoarele:

* au fost identificate 75 de persoane (atât din rândul personalului angajat al centrului, cât şi din rândul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2;
* nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar şi administrativ, toate măsurile care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecţiei terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spaţii special amenajate pentru echiparea/ dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

Cu această ocazie au fost recomandate mai multe măsuri:

* respectarea, în continuare, a măsurii de limitare a internărilor, precum şi interzicerea vizitelor aparţinătorilor;

* supravegherea zilnică, clinică şi epidemiologică, atât a beneficiarilor din cămin, cât şi a personalului, cu monitorizarea temperaturii şi a simptomatologiei, cu anunţarea telefonică imediată la DSPMB, cu repetarea exudatelor nazale şi faringiene la apariţia simptomelor;

* cohortarea, după testare, a suspecţilor în saloane/ dormitoare şi izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acţiona conform metodologiei;

* intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi efectuarea curăţeniei terminale/ dezinfecţiei terminale, inclusiv prin nebulizare, atât în saloane/ dormitoare, cât şi în spaţiile comune;

* reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtării echipamentului de protecţie;

* actualizarea procedurilor specifice, în conformitate cu metodologia supravegherii infecţiei cu COVID-19.

Cookies