Plan roșu de urgență misterioasă în București. Mesajul primit de angajații Ambulanței și o confirmare: „E un exercițiu cu americanii, nu putem spune mai mult”

18 sept. 2024
7966 afișări
Plan roșu de urgență misterioasă în București. Mesajul primit de angajații Ambulanței și o confirmare:
Plan roșu de urgență misterioasă în București. Mesajul primit de angajații Ambulanței și o confirmare: "E un exercițiu cu americanii, nu putem spune mai mult" | sursa foto: Dreamstime

Angajații Ambulanței București-Ilfov au fost anunțați, printr-un mesaj intern, că în zilele următoare ar putea fi activat un Plan Roșu de Intervenție, scrie Hotnews.

Ambulanțierii au fost îndemnați, prin acest mesaj, să rămână în preajma stațiilor de ambulanță, „având în vedere contextul intern și internațional”.

Scenariul «risc în risc»

Pentru că unii dintre angajați au fost contrariați ori chiar alarmați, conducera Ambulanței București a revenit cu un al doilea mesaj lămuritor, în care oamenii au fost anunțați că este vorba despre un „un exercițiu internațional cu scenarii de «risc în risc» pentru a putea vedea capacitatea României în situații de urgență”.

Doi importanți oficiali din sistemul de urgență au confirmat, pentru Hotnews, că este fi vorba despre un exercițiu programat la nivel de MAI, al cărui scop este acesta de a testa capacitatea de reacție a personalului din serviciile de urgență.

Se va verifica repeziciunea cu care ajung  angajații de acasă la job și cât de repede se mobilizează sistemul în cazul unei urgențe nespecificate deocamdată.

Plan roșu de intervenție în București, un „exercițiu cu americanii”

Cei doi oficiali care au confirmat exercițul au cerut să le fie păstrat anonimatul, iar unul dintre ei a explicat că „nu poate spune mai multe, e făcut împreună cu americanii, e un exercițiu”, a explicat unul dintre ei, la curent cu subiectul.  Detalii despre acest exercițiu urmează să fie comunicate public în zilele următoare, au mai spus reprezentanții autorităților.

Ce spune metodologia IGSU de evaluare a riscului la nivel național

În „manualul” de evaluare a riscurilor, IGSU are un capitol întreg dedicat terminologiei: un veritabil dicționar care poate fi de folos în a înțelege despre care sunt elementele care duc la activarea unui plan roșu de intervenție într-o situațiile de urgență,

  1. Hazard  –  este un proces sau fenomen periculos, substanță, activitate umană sau situație care poate cauza pierderea de vieți omenești, răni sau genera alt impact asupra sănătății, daune aduse proprietăților, pierderi ale mijloacelor de trai și serviciilor, perturbări sociale și economice sau daune asupra mediului. Hazardul poate fi clasificat, în funcție de origine, în două tipuri: hazard natural (proces sau fenomen natural) și hazard antropic (proces sau fenomen provocat de om). Evaluările multi-hazard determină probabilitatea apariției unor hazarduri diferite care, fie apar în același timp sau la scurt timp unul după celălalt pentru că sunt dependente unul de celălalt, fie pentru că sunt cauzate de același eveniment sau hazard, sau pur și simplu pun în pericol aceleași elemente supuse riscului (vulnerabilitate/elemente expuse), fără o coincidență cronologică.
  2. Risc – este estimarea matematică a probabilității producerii de pierderi umane și afectare a sănătății populației, daune materiale și daune de mediu, daune sociale și psihologice, pe o perioadă de referință, respectiv viitoare și într-o zonă dată, pentru un anumit tip de eveniment de risc. Riscul este definit ca produs între probabilitatea de producere a evenimentului și impactul acestuia. 
  3. Sursa de risc – reprezintă un eveniment potențial dăunător, fenomen sau activitate care are un caracter intenționat/rău intenționat.
  4. Risc acceptabil – reprezintă nivelul pierderilor potențiale pe care o societate sau o comunitate le consideră suportabile, date fiind condițiile specifice sociale, economice, politice, culturale, tehnice și de mediu.
  5. Matricea de risc – reprezintă un instrument grafic pentru ierarhizarea și vizualizarea riscurilor, care permite compararea diferitelor tipuri de riscuri sau a scenariilor și ia în considerare valorile probabilității și impactului. 
  6. Expunere –  este reprezentată de totalitatea oamenilor, proprietăţilor, sistemelor sau altor elemente prezente în zonele de hazard. Expunerea are un caracter variabil în funcție de  momentul în care se petrece evenimentul, fapt care poate genera impact diferit. Măsurarea expunerii se referă la totalitatea elementelor expuse prezente în zona luată în considerare.
  7. Vulnerabilitate – Caracteristicile și circumstanțele unei comunități, sistem sau bun care fac ca respectiva comunitate să fie susceptibilă la efectele dăunătoare ale unui hazard.
  8. Eveniment – Reprezintă o conexiune spațială și temporală între hazard și elementele expuse.
  9. Impact – Reprezintă efectele negative ale unui hazard exprimate în termeni de consecințe asupra populației, bunurilor fizice, consecințe economice, sociale și psihologice.
  10. Impact fizic – se referă la numărul deceselor, numărul persoanelor rănite/bolnave, precum numărul persoanelor evacuate și numărul persoanelor fără acces la serviciile de bază. De asemenea, impactul fizic include numărul construcțiilor civile și industriale, infrastructura de transport, utilitățile, utilajele, echipamentele, suprafața afectate de eveniment.
  11. Impactul economic – se referă la cuantificarea tuturor costurilor asociate pierderilor umane, costurilor asociate pierderilor materiale directe, pierderilor de mediu, costurile cu intervenția forte, dar și costurile indirecte apărute ca urmare a producerii riscurilor vizate, calculate ca sumă în Euro.
  12. Impact social și psihologic – se referă la efectele asupra stabilității sociale și ia în considerare întreruperi ale activităților cotidiene ale comunităților/societății cauzate de evenimente de risc, precum și impactul psihologic asupra cetățenilor, indirect, asupra sistemului instituţional al statului.
  13.  Probabilitatea – se referă la posibilitatea ca un hazard să se producă într-un orizont de timp prestabilit, luând în considerare informațiile disponibile.
  14. Evaluarea riscurilor – Procesul de identificare, de analiză și estimare a riscurilor, în vederea determinării acceptabilității riscului. Evaluările multirisc determină riscul total din hazarduri care apar fie în același timp fie la o distanță scurtă unul după altul, pentru că depind unul de altul sau pentru că sunt cauzate de același eveniment declanșator sau hazard, fie pur și simplu pun în pericol aceleași elemente supuse riscului (vulnerabile sau expuse), fără o coincidență cronologică. Evaluările multi-risc determină riscul total pentru hazarde și iau în considerare niște posibile interacțiuni de hazard și vulnerabilitate
  15. Identificarea riscurilor – Reprezintă procesul de a identifica, recunoaște și descrie riscul prin identificarea surselor de risc, evenimentelor, cauzelor evenimentelor și potențialelor consecințe. Identificarea riscului poate implica utilizarea datelor istorice, analizelor, opiniilor informate ale experților și nevoilor părților interesate
  1. Analiza riscurilor – Reprezintă procesul de înțelegere a naturii riscului și determinare a nivelului de risc.
  2. Estimarea riscului – Procesul de comparare a rezultatelor analizei de risc cu nivelul de acceptabilitate pentru a determina dacă riscul și intensitatea sunt acceptabile sau tolerabile.
  3. Managementul riscului – reprezintă aplicarea sistematică a politicilor, procedurilor și practicilor de management a activităţilor de comunicare, consultare, stabilire a contextului, precum și evaluare, tratare, monitorizare și reevaluare a riscului.
  4. Scenariu  – este o reprezentare a unei situaţii de risc sau multirisc care conduce la impact semnificativ, selectată în scopul evaluării în detaliu a unui anume tip de hazard pentru care este reprezentativ sau care poate constitui un exemplu informativ sau o ilustrare. 

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

Sursa foto: Dreamstime

Cookies