Plafonul Prima Casă va fi suplimentat în maximum două săptămâni

de:
18 iul. 2013
0 Afișari
Plafonul Prima Casă va fi suplimentat în maximum două săptămâni

„În maximum două săptămâni va fi aprobată Hotărârea de Guvern (HG) prin care se majorează plafonul la Prima Casă. Ea este deja redactată şi are în vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decât suficient, astfel că cel puţin 100 milioane de euro din acesta va rămâne să se reporteze pentru începutul lui 2014″, au declarat, pentru Capital, surse din Ministerul Finanţelor.

La rândul său, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune: „Ţinem legătura cu Fondul de Garantare şi avem în vedere să acţionăm din timp astfel încât să nu se ajungă la blocaje. Vom majora în curând plafonul”.

Deşi ministerul de resort vrea să suplimenteze plafonul de garanţii la Prima Casă astfel încât creditarea să nu sufere întreruperi, unele bănci deja nu mai primesc dosare de la clienţi. Potrivit unor surse din piaţă, citate de Capital, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit şi Millennium ar fi câteva dintre băncile care nu mai primesc dosare pentru Prima Casă, situaţie care însă nu a putut fi încă verificată şi confirmată de bănci. Sursele spun că unele bănci ar da vina pe stat că nu mai plafon, dar în realitate acestea nu ar mai fi dispuse să crediteze la actualele niveluri de dobândă.

Autorităţile spun că nu au auzit de o asemenea situaţie, dar chiar dacă ar apărea, clienţii se pot îndrepta către celelalte bănci angajate în program. „Nu am auzit până acum ca vreo bancă să-şi epuizeze plafonul disponibil. Probabil văzând că statul manifestă sprijin pentru Prima casă, unele bănci se gândesc că ar putea obţine o suplimentare a marjei de dobândă. Dar dacă programul are succes, aşa cum zic şi băncile, atunci nu văd de ce ar spune că nivelul de dobândă este prea mic. Interesul statului e să menţină costurile la un nivel cât mai scăzut. Să presupunem că 20% din bănci s-ar opri aici, clienţii sunt liberi să se îndrepte către restul băncilor care dau greutate programului”, a explicat Enache Jiru.

De la începutul programului şi până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat circa 94.000 de credite, dintre care 14.000 numai în prima jumătate a lui 2013. Valoarea totală a creditelor acordate prin program se ridică la 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro.

Cookies