ESENTIAL

Plafonarea prețului la gaze, luată în calcul de Guvern pentru a opri creșterea facturilor din această iarnă. România urmează trendul european

Guvernul analizează posibilitatea plafonării prețului la gaze, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu, care a precizat că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea discuții în acest sens cu Comisia Europeană.

Guvernul caută cea mai bună soluție în privința facturilor la gaze, a precizat Cîțu, întrucât prețurile au crescut după liberalizarea pieței de energie. Decizia ar urma trendul din Europa, în condițiile în care mai multe țări au decis să plafoneaze prețul la gaze. Premierul a adăugat că soluția nu trebuie să distorsioneze prea mult piața.

„În UE sunt mai multe țări care plafonează prețurile. Dacă se plafonează prețurile în UE și rămâne România ar fi ciudat să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm costurile”, a afirmat Cîțu.

În urmă cu două săptămâni însă, Cîțu susținea ferm că nu se vor plafona prețurile, după o întâlnire cu ministrul Energiei, ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

Printre țările care au anunțat plafonarea prețului la gaze se numără Spania care, totodată, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, citat de Reuters. De asemenea, Grecia şi Italia iau măsuri similare de protecţie a consumatorilor de energie.

Amenințarea PSD: proiect de lege inițiat în Parlament pentru plafonarea preţului la gazele naturale şi energie electrică

PSD anunţase anterior că a iniţiat un proiect de lege privind plafonarea preţului la gazele naturale şi energie electrică pentru o perioadă de șase luni pentru consumatorii casnici.

„Având în vedere creşterea exagerată a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestuia, plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici şi se stabileşte prin Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. În acest scop, se constituie Fondul naţional pentru compensarea pierderilor la furnizori şi a compensării cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

dacă va fi adoptată, legea se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Factura la gaze, redusă cu 25%. Peste 13 milioane de români vor beneficia de o compensație în factura la energie electrică

Ministerul Energiei a prezentat miercuri în primă lectură proiectul de ordonanță de urgență pentru compensarea consumatorului casnic.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că la gaze, facturile vor fi reduse procentual cu 25%, iar în cazul energiei electrice se va aplica o reducere calculată ca diferență între prețul mediu din piață și cel mai mic preț din piața concurențială.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button