Plafonarea prețului la energie electrică și gaze, votată de Parlament. Care sunt condițiile și cu cât scad facturile

27 oct. 2021
1778 Afișari
Plafonarea prețului la energie electrică și gaze, votată de Parlament. Care sunt condițiile și cu cât scad facturile

Plafonarea prețului la energie electrică și gaze a fost votată de Parlament în cursul zilei de miercuri. Legea a trecut și de Camera Deputaților, care era for decizional. Vezi mai jos care sunt condițiile și cu cât scad facturile românilor de luna viitoare.

Vești bune după plafonarea prețului la energie electrică și gaze. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 27 noiembrie, mult așteptatul proiect privind aprobarea OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie, atât electrică, cât și gaze naturale. Au fost înregistrate 285 de voturi pentru, unul împotrivă, iar un deputat nu a votat.

Astfel, de la 1 noiembrie 2021 până pe 31 martie 2022 a fost aprobată o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale. Măsura se aplică atât pentru clienţii casnici, cât și IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, creșe publice și private, ONG-uri, furnizorii de servicii sociale publici și privați.

Camera Deputaţilor este for decizional, dar Iohannis aprobă plafonarea prețului la energie

Măsura intră în vigoare de la începutul lunii viitoare, asta după ce președintele Klaus IOhannis va promulga legea.

De asemenea, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Practic, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Mai mult, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Vreo 6 milioane de familii din România vor beneficia și nu trebuie să facă vreun demers pentru asta

Conform informațiilor Guvernului, vreo 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă ceva. Legea prevede și posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.

Ce prevede legea votată astăzi privind plafonarea prețului la gaze și energie

„Schema de sprijin prevăzută cuprinde următoarele măsuri:

a) pentru clienții casnici – acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale

b) pentru toţi operatorii economici, clienţi finali, din celelalte categorii, pentru fiecare loc de consum: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei. / exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Limita maximă a consumului

Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgență, pentru clienții prevăzuţi la art. 1 alin (1) lit. a) este:

a) 1500 kWh energie electrică, alocat în transe lunare.

b) echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3.
La limitele prevăzute se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației prevăzut la art. 1 alin. (2) lit.a), de maximum 10%.

În perioada aplicării prezentei ordonanțe, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Plata facturilor se poate amâna

Pe perioada de aplicare a dispoziţiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, aşa cum aceasta este definită în Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspendă obligaţia de plată a facturilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună şi maximum şase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta.”

Producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, vor fi exceptați de la impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh”, se arată în lege.

Care este limita maximă lunară de compensare

Energie electrică:

Consum lunar maxim (kWh) (+ maxim 10%) – noiembrie 297.9 kWh (327.69 kWh); decembrie 307.83 kWh (338.61 kWh); ianuarie 307.83 kWh (338.61 kWh); februarie 278.04 kWh (305.84 kWh); martie 307.83 kWh (338.61 kWh).

Gaze naturale:

Consum mediu lunar (kWh) – noiembrie 1649,05; decembrie 2405,61; ianuarie 2762,51; februarie 2512,56; martie 2330,27.

Cookies