Câini și pisici otrăviți cu Furadan, lângă Bucureşti

de:
08 nov. 2013
146 Afișari
Câini și pisici otrăviți cu Furadan, lângă Bucureşti

Două dintre pisicile lui Marin Păun, un locuitor din comuna Clinceni, au murit după ce au fost otrăvite. Pentru a afla din ce motiv au murit pisicile sale, de 1 an şi, respectiv 3-4 ani, bărbatul a mers cu animalele la Facultatea de Medicină Veterinară și la un laborator subordonat ANSVSA, pentru necropsie. În buletinul de analize emis de medicii veterinari se precizează că în stomacul pisicilor a fost găsită „o substanţă granulară de culoare violet (posibil Furadan)” şi există „suspiciunea de intoxicaţie cu Furadan”.

Și rapoartele toxicologice întocmite de Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București, instituție subordonată Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor indică prezența carbofuranului (n.r. pesticid extrem de toxic, comercializat sub denumirile de Furadan sau Curater) în conținutul stomacal al ambelor pisici.

Pe 23 octombrie eram în curte la mine cu un vecin și îmi țineam una dintre pisici în brațe. Am lăsat-o să plece ca să îl ajut pe vecin să mute un butoi. În acel moment au fost aruncați în mijlocul curții niște cârnați. Pisicile au mâncat cârnații respectivi, și apoi, după cinci minute, au început să vomite, să dea din picioare și au murit. Cârnații au fost aruncați la 20-30 cm distanță de oala cu ciorbă care fierbea fără capac. Îl am pe socrul meu de 80 de ani care mănâncă primul din mâncare și, dacă ajungeau cârnații în oala cu ciorbă și mânca, ajungeam în pușcărie, pentru că pica vina pe mine că l-am otrăvit cu Furadan. Știu ce vecini au aruncat cârnații otrăviți și, de asemenea, știu și cine este furnizorul de Furadan, dar nu am încă dovada. În februarie tot vecinii ăștia mi-au omorât un câine, tot cu Furadan. A vomitat numai sânge și a murit. Am avut atunci o discuție cu ei, am făcut o plângere la poliția din comună, în perioada aia, iar răspunsul poliției a fost că doamna și domnul Luca nu mai au niciun conflict cu mine, ei precizând că îi deranjează câinele meu. În momentul în care am luat în curtea mea un alt câine de pe stradă, ca să nu-l ia hingherii, mi-au spus că îl vor omorî și pe acela pentru că latră în spatele casei. Am cerut, în plângerea făcută la poliție, să fie supuși și la detectorul de minciuni, iar eu sunt dispus să suport toate cheltuielile. Vreau doar să se oprească și să nu mai omoare animalele. Toate pisicile, cu excepția celei de rasă persană, pe care mi-au omorât-o, și câinii pe care îi am în curtea mea sunt adunați de pe stradă pentru că eu și soția mea iubim animalele și ne e milă de ele când le vedem amărâte pe stradă. Mai sunt și alți vecini cărora le-au fost otrăvite pisicile și câinii tot cu Furadan. Am fost și la Tribunal la Cornetu, de care aparținem noi, am luat legătura cu un avocat și mi-a spus tot ce trebuie să fac, pentru că nu vreau să-i las să mai omoare animalele”, a declarat Marin Păun, pentru B365.ro.

Și Octavia Popa, vecina lui Marin Păun, confirmă faptul că în comuna Clinceni câinii de pe străzi sunt otrăviți cu Furadan. „În comuna Clinceni – Ilfov – mulţi câini comunitari au fost şi sunt omorâţi cu Furadan. Acum Furadanul este aruncat chiar şi în curţile oamenilor. Dorind să-i omoare pe câinii vecinului meu, i-au aruncat Furadan în curte. Precizez că a fost aruncat în vecinătatea unui aragaz pe care vecina mea îl utilizează în curte să nu facă mizerie în casă, deci puteau muri chiar şi ei! În locul câinilor cărora le era destinat Furadanul au murit pisicile. Nu vă spun câtă supărare în acestă familie care adoră animalele! Vecinii mei au mers cu pisicile la medicii veterinari şi aceştia au confirmat prezența Furadanului la ambele pisici. După ce, în stomacul pisicilor a fost gasita această otravă, interzisă, de altfel, a fost sesizată Politia Clinceni, care a venit la fata locului. S-a solicitat demararea unei anchete care sa stabileasca provenienta Furadanului și identificarea persoanelor care detin aceasta substanta (fiind intr-o comuna se stie cine sunt persoanele care au omorat cainii si cine detine Furadan, dar, deocamdată, nimeni nu vorbeste). Sa speram ca, fiind obligati, cei care stiu vor marturisi adevarul pentru a evita moartea altor animalute şi, totodată, pentru a se evita otrăvirea cu Furadan a altor persoane/copii din acesta cauza, Furadanul fiind o otrava extrem de periculoasa. Fiind vorba de o substanta interzisa, acești oameni, pe care eu îi numesc criminali, risca intre 3 si 15 ani de inchisoare, conf. Art.312, din Codul Penal. Sper să se facă dreptate și vinovații să răspundă în fața legii„, a precizat Octavia Popa.

 

 

Click pe imagini pentru mărire

Cookies