Pişcotarii şi fripturiştii, spaima evenimentelor de presă VIDEO

de:
27 mart. 2011
10 Afișari
Pişcotarii şi fripturiştii, spaima evenimentelor de presă VIDEO

Pe scurt, acestia sunt niste oameni (unii ziaristi, altii fosti ziaristi, iar altii nici macar atât) care apar la conferintele unde se pune ceva de mâncare pe masa si dupa ce se îndoapa cât pot trec la îndesat mâncare în sacosa. Sau în diplomat, ca nu bate atât de tare la ochi.

Caracteristica de baza a fripturistului este ca e bine informat. Stie tot ce se întampla, în ce locatii, cum se intra si ce este interesant la fata locului. Pâna acum ceva vreme treaba asta era facilitata de sumarul mediafax care anunta toate evenimentele de a doua zi. Pentru ca cei care voiau sa organizeze niste evenimente selecte, la care sa nu apara oaspeti nepoftiti, au început sa nu mai anunte conferintele public. Se trimiteau celor vizati doar invitatii pe email sau prin posta. Totusi fripturistii apareau la usa. Cum? Sunt doua explicatii posibile: fie aflau ce evenimente au fost deja programate la marile hoteluri sau sali de conferinte, fie cei care erau invitati cu acte în regula… ciripeau. A doua variantă s-a confirmat în mai multe rânduri.

Unii dintre organizatorii de evenimente sunt de-a dreptul terifiati de ei, pentru ca sunt greu de refuzat, altii îi trimit la plimbare înca de la usa chiar cu riscul unor momente penibile. Dar de ce sunt evitati acesti oameni? Desi am fost martori la mai multe întâmplari, i-am întrebat pe cei care au de-a face direct cu ei. Sub protectia anonimatului, o domnisoara de la un departament de PR, a declarat: Sunt foarte bine informati si organizati.Sunt permanent însotiti de o sacosa sau o servieta veche pe care o burdusesc cu mâncare.
Au carti de vizita trase la xerox si taiate cu foarfeca si spun ca sunt de la Asociatia Jurnalistilor din Bucuresti (asociatie care nu exista) sau de la alte publicatii obscure sau inventate. Unii sunt chiar civilizati si nu fac circ, stau cuminti, se prefac ca noteaza, iar la final iti si multumesc pt invitatie (cu toate ca nu i-ai invitat). Altii, daca nu sunt lasati sa intre si le spui ca nu sunt pe lista de jurnalisti, fac scandal si esti nevoit sa îi lasi sa intre ca sa nu faci circ. Dar apoi se baga în seama cu invitatii, si nu e tocmai ok pentru ca unii chiar arata ciudat sau miros urât. Principala problema este ca nu sunt controlabili si pot afecta evenimentul destul de serios…

Iar cand vine momentul în care se poate mânca, totul devine spectacol: Poti vedea un domn trecut de prima tinerete care baga ‘organizat’ în sacosa carnea si apertivele, separat de desert si fructe. Altul care a baut 3 cafele in 20 min, de mi-era teama ca are tensiune 20 cand pleaca de acolo. Altul ne intreba daca nu mai aducem pateuri din alea bune cu ciuperci ca el n-a apucat… Si întrebarea care a pus capac a fost: Da’ mâncare de post nu aveti?

O alta persoana care a avut de-a face cu fripturistii spune:
Ne deranjeaza pentru ca nu au ce căuta acolo, nu cunosc domeniul, subiectul conferintei. Cu alte cuvinte sunt în plus si asta se vede de la distanta. E penibil, dar în acelasi timp trist. Vreo 5 apar mereu. În ultima vreme parca sunt mai puţini. Cel putin la conferinţele noastre de tech. Când vin bagă mancare în geanta, apoi vin sa ceara giveaway si pleacă. Altii stau si mananca mai multe farfurii pline, pline.

Fripturiştii sunt destul de usor de recunoscut. Sunt de cele mai multe ori în vârsta, nu au camere video sau reportofoane ci în cel mai bun caz doar dictafoane. Au în permanenţă o geantă sau un rucsac încăpător, în care au îndesate mai multe pungi de plastic. În momentele de socializare vorbesc între ei, ocazie cu care schimba informaţii despre evenimentele viitoare.

Cadourile pe care le primesc invitatii de la organizatori sunt miza cea mai importanta a unui astfel de eveniment. Pentru acestea nepoftiţii nu se dau în laturi de la nimic. Când sunt trimisi la plimbare fără punguţă apar de cele mai multe ori problemele. Se ajunge la ameninţări cu scandaluri în presă proferate de catre pseudo-jurnalistii nemulţumiţi. Dacă sunt primite, cadourile sunt, mai apoi, vândute. Chiar şi pixurile sunt vândute: la legatura.

Şi tagma fripturiştilor are oameni de tot felul – sunt vehemenţi dar si discreţi, sunt mai prost îmbracaţi dar şi eleganţi, sunt neaveniţi dar şi ziarişti scăpătaţi…

Cookies