Piscine şi porturi turistice pe Lacurile Tei şi Floreasca: s-a semnat contractul de finanțare

de:
11 feb. 2013
1 Afișari
Piscine şi porturi turistice pe Lacurile Tei şi Floreasca: s-a semnat contractul de finanțare

Primarul General Sorin Oprescu si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, au semnat marți, 12 februarie, contractul de finantare pentru proiectul „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei (si zona adiacenta lor)”, proiect finantabil prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 5 – Dezvoltarea regionala si promovarea turismului.

Planul de amenajare a celor două lacuri bucureştene prevede construirea a şase porturi pentru vaporaşe turistice, a 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi a două amfiteatre cu scene plutitoare cu o capacitate de 240 locuri fiecare. În plus proiectul prevede şi construirea unei săli polivalente de 260 metri pătraţi, cu 360 de locuri.

„Vrem să reamenajăm salba de lacuri a Bucureștiului, de la Lacul Străulești la Lacul Pantelimon. Am găsit un loc de exprimare culturală, de 

Pentru a putea face navigabilă zona dintre lacul Herăstrău și lacul Tei, lacurile vor fi curățate, iar malurile din beton vor fi întărite, dat fiind că acestea s-au degradat în lipsa oricărei intervenții până în prezent. 

În cadrul proiectului, vor fi amenajate trei zone de agrement cu piscine, o pasarelă ciclo-pietonală şi patru kilometri de piste pentru pietoni şi biciclete.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, care va realiza acest proiect, va achiziţiona un vaporaş turistic de agrement, alimentat cu celule fotovoltaice, 33 de echipamente de wind surf, 30 de echipamente de kite-surf, dar şi 40 de caiace şi 100 de bărcuţe şi hidrobiciclete. Clădirile pentru servicii şi sistemele de biciclete vor fi alimentate cu energie solară, la fel ca și vaporașul. 

„Vrem să avem o flotă puternică de bărcuțe din care bucureștenii să poată să admire bicicliștii care vor cicula pe cei 4 km de piste de bicilete amenajate”, a declarat Primarul General.

Următorul pas pentru demararea propriu-zisă a proiectului este organizarea licitației de atribuire și desemnarea câștigătorului. Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni, iar pe durata lucrărilor parcurile vor rămâne deschise vizitatorilor. „Vom lucra în așa fel încât să nu deranjăm vizitatorii parcului pe durata lucrărilor, mai ales în weekend”, a punctat și Sorin Oprescu.

Proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei costă 88,3 milioane lei (20 milioane euro), din care 23,4 milioane lei vor proveni din fonduri europene nerambursabile. „Din tot portofoliul prezentat sutem în stare să susținem aceste proiecte, chiar și în condițiile unui buget de răstriște. Avem cu ce să începem imediat ce se rezolvă partea legală a proiectului”, a spus Sorin Oprescu referitor la disponibiltatea financiară a Primăriei Capitalei de a contribui la finanțarea acestui proiect.

În proiectul de buget pe 2012, pentru circuitul turistic s-au alocat şase milioane lei (1,37 milioane euro). Reprezentanţii Primăriei spuneau că suma este suficientă pentru ca lucrările să fie demarate în acest an. Totuși, semnarea contractului de finanțare a întârziat cu aproape un an, până acum.

„La data de 15.11.2011, Primaria Municipiului Bucuresti a fost informată că cererea de finanţare a fost aprobată şi că proiectul va trece în etapa precontractuala de depunere si verificare a Proiectului Tehnic. Proiectul tehnic a fost depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov la data de 29.11.2011, iar verificarea si aprobarea acestuia s-a finalizat la data de 07.02.2012. De la data de 07.02.2012, proiectul este in stadiul de contractare a finanţării nerambursabile. Estimăm finalizarea tuturor demersurilor pentru semnarea contractului de finanţare nerambursabilă în luna aprilie 2012”, precizau anul trecut pentru B365.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Cookies