ARHIVA B365

Pippidi: O casă cu valoare istorică din Capitală a fost incendiată de trei ori, pentru a fi demolată

Casa Ghika, demolata la inceputul lui octombrie, a fost „asasinata” cu premeditare, dandu-i-se foc de trei ori, inainte de daramare, pentru ca starea ei sa devina un pretext pentru demolare, arata Andrei Pippidi, conform ziare.com.

„Casei i s-a dat foc de trei ori. Si eu am crezut ca fusese un singur incident, dar fusesera trei. De fiecare data vecinii au chemat pompierii, care si-au facut datoria. Aceasta ticalosie se repeta mai mult decat frecvent, este o tactica”, a declarat Pippidi.

El a amintit si de Casa Romulu de langa palatul Victoria. „Este o casa de colt foarte frumoasa, construita de Petre Antonescu, unul din numele cele mai ilustre ale arhitecturii romanesti. A fost lasat de izbeliste, sa intre si sa iasa homelesii, pana i s-a dat foc. Din fericire, fiind plasata atat de aproape de locurile cele mai inalte ale politicii, s-au luat masuri imediat. Saptamana trecuta am vazut primele semne, s-ar putea sa i se fi gasit un rost si sa fie restaurata”, spune academicianul.

Andrei Pippidi a reusit sa salveze o casa, printr-o serie de articole in presa.

„Alt exemplu: pe strada Teodor Serbanescu, langa liceul comercial Nicolae Kretulescu, o casa pe care atunci cand am vazut-o am crezut-o pierduta si care intre timp a fost restaurata. Tocmai iesise dintr-un incendiu, innegrita. A fost un mare succes. Sa nu zic al meu, chiar daca scrisesem un articol in care faceam istoria acestei case de la 1867 pana la sfarsitul ultimului razboi”, spune istoricul roman.

Actele de barbarie impotriva caselor sunt uneori atat de totale, iar proprietarii atat de decisi sa le distruga, incat se munceste noaptea pentru a darama o casa, arata un alt exemplu oferit de Andrei Pippidi.

„Mai aproape de noi, pe coltul bulevardului Lascar Catargiu cu strada Visarion, se gaseste o casa din care acuma nu mai vedeti decat o ruina. Eu ii spun Casa Papacostea, acolo a locuit in anii ’20 acest filolog clasic. Aici am fost anuntati ca a fost o explozie de gaze. Pompierii au venit imediat iar stricaciunile erau mici si totusi, noapte de noapte, cineva a lucrat la largirea acestei rani care pana la urma a spintecat toata casa. Dar nu era efectul exploziei de gaze”, mai spune el.

Langa Casa Ghika se afla cladirea fostei Scoli Franceze, de mare valoare, din care insa fostii chiriasi s-au mutat. 

„Atrag atentia ca proiectul din 2007, care a primit mai mult sau mai putin fatis aprobari, cuprinde si planul casei fostei Scolii Franceze, adica chiar alaturi de casa Ghika, pe care tocmai am pierdut-o. Este si mai faimoasa si merita si mai mult decat Casa Ghika sa fie pastrata. Personal prefer Casa Ghika din punct de vedere arhitectural, dar cladirea fostei scoli Franceze este in stil neoromanesc, de pe vremea lui Mincu, adica absolut printre primele care s-au construit in Bucuresti in acest stil. Acum casa sta goala. Semn rau. Chiar foarte rau, intr-un moment in care se intampla alaturi o demolare”, arata Andrei Pippidi.

Si in jurul unei alte cladiri monument din zona cuprinsa intre Lascar Catargiu si Calea Victoriei, care a apartinut unuia din printii Sutu, incep sa se adune „semne rele”.

„Mi-e teama de o alta casa. Pe strada Iorga, langa parc, este casa parintilor poetului Ion Pillat, rude cu Bratienii. Foarte frumoasa casa, luata de o firma suedeza. Imediat, alaturi, lipita de ea, e o casa pustie a printului Mihai Sutu, fost guvernator al Bancii Nationale, membru al Academiei Romane. Casa lui e goala de mult timp. Nu e semn bun”, spune profesorul Pippidi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button