608.000 proprietari din Bucureşti riscă amenzi pentru că nu şi-au asigurat locuinţa

de:
08 mart. 2011
0 afișări
608.000 proprietari din Bucureşti riscă amenzi pentru că nu şi-au asigurat locuinţa

Deşi Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat, la sfârşitul anului trecut, printr-un comunicat de presă, că asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie abia de la jumătatea lui 2011, şi nu pe 15 ianuarie cum se ştia iniţial, autorităţile nu au luat măsuri pentru a pune în practică acest lucru.

„Acela a fost doar un comunicat şi punct. Nu are nicio valoare juridică. Doar dacă ar fi fost transpus într-un act normativ ar fi putut produce efecte”, a explicat pentru B365.ro Marius Bulugea, preşedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) care a precizat că astfel se află încă în vigoare prevederile Legii 260/2008.

608.000 proprietari din Capitală sunt amendabili

În condiţiile date, proprietarii de locuinţe care nu au încheiată o asigurare obligatorie sau una facultativă ar putea primi sancţiuni contravenţionale, cel puţin teoretic. În această situaţie se găsesc în jur de 608.000 familii de bucureşteni ţinând cont de faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti, există aproximativ 793.000 de locuinţe – potrivit Institutului Naţional de Statistică, din care doar 110.000 au fost asigurate, potrivit şefului PAID.

Amenda pe care o pot primi proprietarii din Bucureşti variază între 100 şi 500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate de primăriile de sector.  “Scopul legii nu este de sancţionare. Însă primarii de sector sunt cei care vor decide dacă şi cum vor aplica aceste amenzi”, a completat Bulugea.

În cazul în care proprietarul unei locuinţe deţine deja o poliţă de asigurare facultativă, acesta este nevoit să încheie una obligatorie după expirarea valabilităţii celei dintâi. “PAID nu alege. Obligativitatea există şi rezidă în textul legii. La prima aniversare a poliţei facultative trebuie să intre poliţa obligatorie”, a explicat Bulugea pentru B365.ro.

Poliţele de 20 euro primesc despăgubiri de 20.000 euro

Despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii, în cazul unor dezastre naturale, variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

Lista asigurătorilor agreaţi

După cum susţin autorităţile, asigurarea obligatorie a locuinţei se poate face la 13 firme de asigurare şi intermediarii agreaţi, pe baza cărţii de identitate a proprietarului. Pe lista asigurătorilor autorizaţi să încheie asigurări obligatorii se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări.

Cookies