ARHIVA B365

Pilotul Adrian Iovan a câştigat postmortem procesul cu statul român

O importantă casă de avocatură afirmă într-un comunicat de presă că a câștigat „un nou proces colectiv privind pe de o parte repunerea în drepturi a pensionarilor aviatori, dar și încasarea retroactivă a diferențelor de bani dintre pensia inițială și pensia revizuită și recalculată pe toți cei patru ani, pe de altă parte”.

Totodată, Piperea şi Asociații l-a reprezentat și pe defunctul Adrian Iovan. Tribunalul Prahova i-a făcut dreptate acestuia post-mortem, acordând moștenitorilor sumele reprezentând diferența dintre pensia inițială și pensia revizuită și recalculată, se mai arată în comunicatul de presă, citat de dcnews.ro şi preluat de româniatv.net.

În anii 2010-2011, succesiv, Guvernul a tăiat pensiile aviatorilor, reducându-le cu un procent ce a variat între 60% şi 97%. În executarea deciziei președintelui țării, și aparent în baza unei legi (Legea nr. 119/2010, contrară CEDO, deci inaplicabilă) au fost emise decizii de recalculare a pensiilor a mii de foști aviatori. Aceste decizii au fost atacate în instanţă de o alianță procesuală gestionată de „Piperea și Asociații”, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis irevocabil contestația, repunându-i în drepturile lor inițiale pe pensionarii aviatori.

Casa de avocatură arată că fostul guvern, observând că instanţele de judecată au repus în plată pensiile în formula lor inițială, de dinainte de așa-zisa reformă, a edictat un nou act normativ – Ordonanţa de Urgenţă nr. 59/2011 – prin care a revizuit pensiile. Diferenţa dintre cele două măsuri succesive de tăiere a pensiilor a fost doar de denumire – recalculare/revizuire – întrucât efectul a fost același, în sensul că pensiile au fost diminuate în același cuantum.

„În aceleași condiții de alianță procesuală gestionată de „Piperea și Asociații”, au fost atacate în instanţă şi noile decizii de revizuire a acestor pensii. În dosarul nr. 58004/3/2011, Tribunalul Prahova a emis din nou o soluție favorabilă pensionarilor aviatori, anulând și deciziile de revizuire şi obligând Casele de pensii să repună în plată pensiiile în varianta lor inițială, de dinainte de așa-zisa reformă”, spune comunicatul de presă.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion au murit pe 20 ianuarie 2014, după ce avionul care transporta personal medical de la spitalele Fundeni și Elias, dar și organe pentru realizarea unui transplant, la Oradea, s-a prăbuşit la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button