Piețele en gros de legume și fructe din București și două județe, luate în vizor de autorități. ANSVSA și ANAF anunță controale

23 iun. 2022
602 Afișari
Piețele en gros de legume și fructe din București și două județe, luate în vizor de autorități. ANSVSA și ANAF anunță controale
Piețele en gros de legume și fructe din București și două județe, luate în vizor de autorități. ANSVSA și ANAF anunță controale | Sursă foto: ANAF

ANSVSA, împreună cu ANAF au pornit o acțiune de control în piețele en gros de legume, fructe și produse agroalimentare din București, Ilfov și Dâmbovița.

Controale ANSVSA și ANAF în piețele en gros din București

Direcția Generală Antifraudă Fiscală împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor efectua controale în 17 centre comerciale din București, Ilfov și Dâmbovița.

Aceste controale vizează operatorii economici ce vând în regim en gros legume, fructe și alte produse agroalimentare.

La această amplă acțiune de control vor participa 130 de inspectori antifraudă și 120 de inspectori sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor. Aceștia vor verifica dacă operatorii economici din respectivele centre respectă legislația specifică în vigoare.

Inspectorii ANSVSA vor preleva probe

Pe lângă controlul efectiv al comercianților, inspectorii vor preleva probe pentru a determina dacă sunt prezente sau depășite limitele admise de reziduuri de pesticide.

Analizarea acestor probe va fi făcută în cadrul unor laboratoare sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor aflate în București și Constanța.

ANSVSA a informat și care sunt principalele aspecte vizate de această acțiune de control. Mai precis, este vorba despre aspecte privind cerințele de trasabilitate și procedurile prin care operatorul poate identifica persoana de la care s-a aprovizionat și persoana juridică către care a livrat respectivele produse.

În încercarea de preveni și de a combate frauda fiscală și vamală, inspectorii antifraudă vor verifica toate etapele de comercializare prin care trec legumele, fructele și alte produse agroalimentare. Vor fi verificate cu precădere următoarele:

  • Legalitatea achizițiilor intracomunitare și a importurilor,
  • Corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor comercializate,
  • Dacă facturile de achiziție a fructelor, legumelor și a produselor agroalimentare corespund cu realitatea.
Cookies