Pierre Vassiliu, muzician de origine română, a murit

de:
18 aug. 2014
0 Afișari
Pierre Vassiliu, muzician de origine română, a murit

Pierre Vassiliu suferea de maladia Parkinson de opt ani, a mai spus fiica acestuia, Sophie Née, care a precizat că muzicianul a murit „în somn”, la o clinică medicală din Sète, în sudul Franţei, scrie realitatea.net.

Pierre Vassiliu a devenit celebru cu adaptarea unei piese a brazilianului Chico Buarque, „Qui c’est celui-là ?”, în 1973. Cu 300.000 de discuri vândute în patru luni, Vassiliu obişnuia să spună „că a trăit 15 ani cu banii obţinuţi din lansarea acestei piese”.

Născut pe 23 octombrie 1937, la Villecresnes, în Regiunea Pariziană, cântăreţul era fiul unui medic român de origine romă, refugiat în Franţa, şi al unei franţuzoaice din Tours. Copilăria i-a fost marcată de război şi Ocupaţie, iar în adolescenţă a fost mai degrabă atras de o viaţă boemă, nu de studii, se arată pe site-ul său oficial. Amator de hipism, Pierre Vassiliu s-a simţit iniţial atras de o carieră de jocheu, însă, în 1954, i-a întâlnit pe artiştii Roger Pierre şi Jean-Marc Thibault şi a început să frecventeze cabaretele pariziene, lucru care l-a convins să înceapă să compună muzică.

Dovedind un talent pentru scris, Vassiliu a compus cântece, dar şi texte umoristice, antimilitariste şi poetice.

Primul său album, „Armand”, lansat în 1962, îl aduce în poziţia de a cânta în deschiderea unui concert al trupei The Beatles, la sala Olympia, în 1964. Au urmat „La femme du sergent”, „Dans ma maison d’amour”, „Marie en Provence”, „Amour Amitié”, „Les grillons”.

Cookies